Ma Dömötör napja van. Holnap Szabina napja lesz.
A+ A A-

Antibiotikum - Segítség a bajban

Tartalomjegyzék

Mit nevezünk antibiotikumoknak?

Az antibiotikumokat eredetileg antimikrobiális szerként határozták meg, amelyeket a baktériumokat elpusztító vagy szaporodásukat gátló mikroorganizmusok termelnek. Tágabb értelemben az antibiotikumok közé tartozik minden olyan vegyület, amely elpusztítja a baktériumokat, vagy gátolja szaporodásukat, és amelyet valamilyen sejttípus termel. Manapság az „antibiotikum” szót általában mind a természetes vegyületek (így például a penészből, gombákból, baktériumokból izolált vegyületek), mind a laboratóriumban előállított antimikrobiális szerek megjelölésére használják.

A manapság használt antibiotikumok közül sokat félszintetikusnak is neveznek. Ezek eredetileg természetes forrásokból (például a gombákból, baktériumokból) izolált vegyületek, amelyek kémiai szerkezetét laboratóriumban módosították. E szerkezeti módosításoknak köszönhetően megnő a vegyület klinikai hasznossága, például fokozódik a vegyület hatása, aminek következtében a baktériumok szélesebb csoportjával szemben hatásos lesz; e módosításoknak köszönhetően továbbá csökkennek a mellékhatások, illetve a gyógyszert szájon át adható formában is elő lehet állítani.

Több ezer antibiotikus tulajdonságokkal bíró vegyületet fedeztek már fel, de ezek közül csak mintegy 100 rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyeknek köszönhetően klinikai szempontból hasznosak lehetnek. Ez azért van így, mert a klinikai célokra használt vegyületeknek igen hatásosaknak kell lenniük a baktériumokkal szemben, de ugyanakkor toxicitásuknak az emberi szervezetre nézve a lehető legalacsonyabbnak kell lennie.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!