Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

Antibiotikum - harcban a kórokozókkal

Tartalomjegyzék

Fertőzések: hogyan, honnan?

Ha egy baktérium megtámadta a szervezetet különböző módon okoz betegséget:

  • A támadó baktériumok által kiváltott gyulladás, amely lokalizált hőmérsékletemelkedést, kivörösödést, duzzadást és fájdalmat okoz.
  • A gyulladásos duzzanat, vagy gennyképződés következtében nyomás alakulhat ki, mely nyomhatja az idegvégződésekre, súlyos fájdalmat okozva. A nyomás különösen fájdalmas a testüregek esetében, ahol nincs hely a „terjeszkedésre”. Ilyen helyek az orr- és melléküregek valamint a középfül.
  • A baktériumok termelte mérgek és a fertőzés legyőzésére a fehérvérsejtek által képzett anyagok bejuthatnak a vérkeringésbe. Ennek következménye láz és fejfájás. A baktérium-mérgek egy része extrém módon mérgező hatású és súlyos szövetkárosodást okozhat. A Gram-negatív baktériumok némelyike által termelt toxinok direkt hatást fejtenek ki a cardiovascularis (szív- és keringési) rendszerre, akár sokkot is okozva.
  • A fertőzés helyén kialakuló szövetkárosodás ugyancsak súlyos probléma.

A fertőzések  változatos utakon terjedhetnek a szervezetben.

Lokális fertőzésekben a kórokozó ott és annak szomszédságában marad, ahol bejutott a szervezetbe. A  helyi fertőzésekre példák: néhány bőr- és lágyrész fertőzés, mandulagyulladás és gyomor-bél gyulladás.

Általános fertőzésekben a kórokozók nem maradnak egy területen, hanem szétszóródhatnak az egész szervezetben. Ha a kórokozók egy helyi fertőzésből folytatólagosan bekerülnek a véráramba, a szepszisnek, vagy vérmérgezésnek nevezett állapot alakul ki. A szepszis folyamatos lázat és hidegrázást okozhat és a belső szervek (szív, ízületek, tüdő és máj, stb.) megtámadásával járhat. Legsúlyosabb formája a szeptikus sokk.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!