Ma Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.
A+ A A-

Antibiotikum - Bakteriológia

Tartalomjegyzék

Parányok világa: gombák, baktériumok, vírusok

A mikrobiológia a szabad szemmel nem látható organizmusok tudománya. Ezek az organizmusok, az úgynevezett mikroorganizmusok, általánosságban 1 mm, vagy kisebb átmérőjűek és méretük rendszerint kisebb, mint 0,1 mm (100 μm). A mikroorganizmus elnevezés a különböző típusú organizmusok (ideértve a baktériumokat, vírusokat, gombákat, protozoonokat, néhány algafélét és az egészen apró parazita férgeket is) széles spektrumát foglalja magában.

A mikroorganizmusok osztályozása

Az élő organizmusok osztályozásának már számos módszerét javasolták. Valószínűleg azonban az eredetileg az amerikai Robert Whittaker által 1969-ben javasolt „öt osztály klasszifikációs rendszer” terjedt el a legszélesebb körben. Ez a rendszer három tényezőn alapul: a sejt felépítési sajátosságain; azon, hogy vajon egy, vagy több sejtje van-e és táplálkozási módszerén.

Az élő organizmusok „öt osztály” osztályozási rendszere

Osztály Példák Sejtek száma Sejtek típusa
Monera baktérium egysejtű nincs körülhatárolt sejtmag
Protista protozoa egysejtű körülhatárolt sejtmag
Fungi élesztő- és penészgombák egysejtű,
vagy többsejtű
körülhatárolt sejtmag
Plantae növények, ideértve a komplex
zöld algát és a mohát
többsejtű körülhatárolt sejtmag
Animalia szivacsok, medúzák, férgek,
puhatestűek, rovarok,
gerincesek (beleértve
az embereket), stb.
többsejtű körülhatárolt sejtmag

A baktériumok prokarióták. Elnevezésük onnan származik, hogy a baktériumsejtekben hiányzik a sejtmagot körülfogó membrán. Ehelyett azonban rendelkeznek egy „nucleoid”-nak nevezett régióval, amely azonos a fejlettebb szerveződések sejtmagjával, de sejtmaghártya nélkül. Ezzel szemben az eukarióták (gombák, növények, állatok, emberek) sejtjei membránnal körülvett sejtmaggal, valamint számos más eltérő struktúrával, sejtszervvel rendelkeznek sejtjeikben.

A vírusok nem rendelkeznek az élő szervezetek összes jellemzőjével, ezért nem szerepelnek a fenti osztályozásban. A vírusok nem sejtes organizmusok; genetikai anyagok apró részecskéiből épülnek fel, rendszerint fehérjeburokkal védve. A vírusok nem növekedhetnek, vagy reprodukálódhatnak, kivéve, ha megtámadnak egy prokarióta, vagy eukarióta sejtet, vagyis gazdasejtet.

Fontos megérteni, hogy a baktériumok különböznek a vírusoktól, valamint a gombáktól, és hogy a fertőzések leírására számos gyakorta használt meghatározás (bakteriális vagy vírus okozta) nem felcserélhető. Tehát a bakteriális, virális, vagy gombák okozta fertőző betegségek és még inkább a kezelésükre használatos terápiás módszerek különbözőek.

A baktériumok különböznek a vírusoktól és a gombáktól. A bakteriális fertőzések kezeléséhez az antibiotikumként ismert gyógyszerek alkalmazása szükséges.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!