Ma Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.
A+ A A-

Antibiotikum - Bakteriális fertőzések

Tartalomjegyzék

Bakteriális fertőzések

A fertőzések azon csoportja, amelyeket baktériumok okoznak. A szervezetbe bejutó baktériumokat a különböző szövetekben, illetve a vérben és a nyirokrendszerben keringő falósejtek és más immunsejtek bekebelezik, elpusztítják, és lebontják. A falósejtek (makrofágok) feladata ezen kívül az elhalt szövetek és egyéb törmelék eltakarítása a szervezetből.

Ha az immunrendszer nem képes a kórokozót elpusztítani, akkor a baktériumok különböző szerveket, szervrendszereket támadnak meg fertőzés jellegétől - hol, illetve milyen módon jutott be a kórokozó -, illetve a baktérium fajtájától függően különböző súlyossággal lefolyó betegséget okozva.

A háziorvosi gyakorlatban a légzőrendszer fertőzései a leggyakrabban látott fertőzések. Szokásosan két csoportba sorolják őket: felső légúti és alsó légúti fertőzések. A felső légúti csoportjába tartoznak a orr-garat, légcső és a kapcsolódó szervek, míg az alsó légúti fertőzések a bronchusok (hörgők) és a tüdő fertőzőbetegései.

Kezelése

Antibiotikum adása szükséges lehet. A betegség lefolyásától függően egyes fertőzéseknél szükség van a baktérium pontos kitenyésztésére és annak megvizsgálására, hogy milyen típusú antibiotikumra érzékeny.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!