Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.
A+ A A-

A nap képe: a nő, aki nemet mondott a negyedik császármetszésre

A nap képe: a nő, aki nemet mondott a negyedik császármetszésreAneka december 2-ára volt kiírva a negyedik gyermekével császármetszésre, azonban ő otthon maradt. Az orvos értetlenül hívta, hol van, hiszen az ilyesmit nem lehet csak úgy elfelejteni...

 Aneka tudta jól mit csinál: természetes úton akarta megszülni a gyermekét, és számára már nem számított, mit mondott a szülész vagy, hogy döntését hány orvos ellenezte.

„Ön felelőtlen! Meghalhat a baba és ön is”

Az orvos telefonon próbálta meggyőzni az asszonyt telefonon, hogy álljon el szándékától. Sok internetes közösségi portál hősnek tartja Anekát, aki szembe mert szállni az orvosokkal és végül természetes úton otthon szülte meg kisbabáját, amivel új utat teremtett a többi anyának is.

aneka_family

Az első terhességénél az akkori orvosa túl szűknek találta Aneka csípőjét, ezért javasolta a császármetszést. „Nem értettem miről beszél, szerintem nem szűk a csípőm” – emlékezett vissza az édesanya. Négy évvel később a második babájánál is császármetszést kellett végrehajtani, mivel orvosi tanulmányokra hivatkozva a szülész veszélyesnek ítélte meg a normális szülést. A kutatások szerint ugyanis azoknál a nőknél, akik előzőleg császárral szültek, nagyobb az esélye, hogy a régi hegek a méhben felszakadnak. Az orvosok ezzel győzték meg Anekát, és a harmadik gyermekénél is megműtötték.

A cikk a reklám után folytatódik

A negyedik terhességénél az édesanya azonban utánaolvasott a műtétek szükségességének. Megnézte a Ricki Lake "The Business of Being Born" (azaz Üzlet a születés) című filmjét is, ami a szüléseket orvosi üzletként mutatja be. Ezeknek az információknak a birtokában úgy érezte, megfosztották a szülés örömének átélésétől, és elhatározta, a negyedik gyermekét hüvelyi úton szüli meg. Hiába beszélt három kórházzal is, mind elutasították, a legközelebbi kórház, amely végül vállalta volna, 90 percre volt tőlük, ezért végül egy bába segítségével otthon szülte meg gyermekét.  Hosszú, 20 órás vajúdás után Aneka világra hozta egészséges kisbabáját.

Az eset után az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet (ACOG) kiadott egy nyilatkozatot, miszerint valóban kockázatos természetes úton szülnie annak, akinek már volt császármetszése, de egy újabb műtét is veszélyes lehet. Ezért mérlegelve a rizikókat, engedélyezik, hogy a nők a természetes szülést is választhassák. Hozzátették azt is, hogy bár korlátozott számú adat áll rendelkezésre arról, hogy mi történik azokkal a nőkkel – mint Aneka –, akik több császármetszés után természetesen szülnek, mindenesetre az eddigi statisztikák szerint 0,5 és 0,9 százalék az esélye annak, hogy méhszakadás lépjen fel, ami azonban halálos is lehet az anyára és a babára nézve.

aneka_

Kapcsolódó kifejezések: császármetszés  otthonszülés 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!