Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

Az antidepresszánsok is növelhetik az antibiotikum-rezisztenciát

depression tablets antibioticsAz őrült tempóban növekvő antidepresszáns-fogyasztás is növelheti az antibiotikum-rezisztencia kialakulását.

Évi hétszázezer ember halálát okozzák már világszerte az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok. Ha a jelenlegi ütemben növekszik tovább a szuperbaktériumok aránya, 2050-re már akár évi tízmillió halálos áldozatot is szedhetnek. Egy friss tanulmány szerint az antibiotikum-rezisztens baktériumok elszaporodásával párhuzamosan 2 százalékról 13 százalékra növekedett azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik valamilyen antidepresszánst szednek, írja a 444.hu.

Persze tudjuk, hogy a korreláció nem feltétlenül jelent okszerűséget, a tanulmány megállapításai még így is aggasztóak. Még úgy is, hogy a kutatók laboratóriumi körülmények között, szokatlan adagolással, és csak egy baktériumfajjal vizsgálták az antidepresszánsok hatását. A kólikabaktériummal végzett vizsgálatok alapján ugyanis a szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI) - mely a szerotoninszint növelésével segít a depresszió tünetein -, a fluoxetine hatására a kólikabaktériumok mutálódni kezdtek, és sokkal hatékonyabbá vált az a mechanizmusuk, amivel kilökik magukból a sejtekbe került toxinokat, amilyenek az antibiotikumok is. Ez a fajta mutáció az alapja az antibiotikum-rezisztencia kialakulásának a baktériumokban.

DiabFórum magazin

Nyilván egy ilyen tanulmányból még nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, ahhoz előbb a valóshoz közelibb körülmények között - vagyis élő szervezetben, állat- és emberkísérletekben, és valós adagolásban - is vizsgálni kéne, milyen hatása van az antidepresszánsoknak a baktériumokra. És nem csupán a kólikára, legalább a kórházi fertőzések két leggyakoribb okozójára, az MRSA-ra és a Clostridium difficilére is ki kéne terjeszteni a vizsgálatokat.

További részletek a 444.hu oldalán »

 

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!