Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Károly és Karola napja van. Holnap Adél napja lesz.
A+ A A-

Kórházi környezethez alkalmazkodó szuperbaktérium

mrsa 19044466Úgy tűnik, a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) a nagy mennyiségű antibiotikumot alkalmazó kórházi környezetben túlélése érdekében ügyesen alkalmazkodott.

A University College Dublin kutatói Conway Fellow és Dr. Jim O’Gara vezetésével kimutatták, hogy a szuperbaktériumnak nevezett MRSA feláldozza virulenciáját az antibiotikum-rezisztencia kedvéért.

Amikor a Staphylococcus aureus kórokozó ellenállóvá válik a methicillinre, megváltoztatja a biofilm termelésének módját is. Ez a kórokozó kolóniái által termelt, a betegekbe ültetett protéziseket borító réteg fertőzést okozhat. A protézisbeültetésen átesett betegeket jellemzően intenzív osztályon ápolják, és csökkent immunitással rendelkeznek, ezért még a kevésbé virulens MRSA-fertőzésre is fogékonyabbak.

A cikk a reklám után folytatódik

A PLoS Pathogens szakfolyóiratban közzétett kutatásból kiderül, hogy az MRSA úgy „faragta meg” virulencia mechanizmusának fegyvertárát, hogy alkalmazkodjon a kórházi környezethez. Ennek érdekében előnyben részesíti az antibiotikum rezisztenciát a virulenciával szemben, miközben megőrzi biofilmtermelő kapacitását, és az immungyenge betegekben a beültetett orvosi eszközöket használja a fertőzés optimális útvonalaként.

Az eszközökkel összefüggő fertőzéseket nehéz kezelni, és gyakran az eszköz eltávolítását teszik szükségessé, ami jelentős beavatkozás a beteg szempontjából. A staphylococcusos biofilm fertőzések kezelésére irányuló terápiák kifejlesztése érdekében az az első lépés, milyen módokon termelődnek a biofilmek.

Kapcsolódó kifejezések: MRSA  antibiotikum-rezisztencia  szuperbaktérium 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!