Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.
A+ A A-

Új, gyilkos baktériumot fedeztek fel

Streptococcus tigurinusA vérbe kerülve életveszélyes, akár halállal végződő fertőzést okozhat az a baktérium, amely a szájüregben is megtalálható – idézte svájci kutatók megállapítását a ScienceCodex elnevezésű ismeretterjesztő portál.

Életveszélyes gyulladást okozhat a szájban rejtőző, újonnan azonosított baktérium

Az új baktériumot a Zürichi Egyetem orvosi mikrobiológiai intézetének munkatársai azonosították, ők adták neki a Streptococcus tigurinus elnevezést is Zürich azon régiója nyomán, ahol először felfedezték.


Az S. tigurinus – amelyet szívbelhártya-, agyhártya- vagy gerincgyulladásban (spondylodiscitis) szenvedő páciensek véréből izoláltak – nagyon hasonlít azokra a baktériumtörzsekre, amelyek a szájüreget népesítik be. A vérző fogíny a szájbaktérium lehetséges belépési kapuja a véráramba.


A cikk a reklám után folytatódik

A baktérium azonosítása lehetővé teszi annak vizsgálatát, hogy miként okoz betegséget és hogyan terjed a szervezetben. Mint Andrea Zbinden kutatásvezető hangsúlyozta, alapvetően fontos a baktérium szabatos leírása ahhoz, hogy nyomon lehessen követni terjedését. További kutatásaik arra irányulnak, hogy az S. tigurinus betegségkiváltó stratégiáját megértsék.


A tanulmányt az International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology című szakfolyóiratban ismertették részletesen a szerzők.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: Streptococcus tigurinus  szájbaktérium 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!