Ma Boglárka napja van. Holnap Lehel napja lesz.
A+ A A-

Mi van a narancslében?

1073058 fresh orange juiceA Valenciai Egyetem tudósai megvizsgálták a vendéglátóipari egységekben géppel préselt friss narancsleveket. Kiderült, hogy a minták 43 százalékánál az enterobaktériumok mennyisége meghaladta az egészségügyi határértéket. A kutatók javaslata az, hogy a gyümölcsöket kezeljék megfelelően, a gépeket takarítsák alaposan, a kifacsart levet pedig szolgálják fel azonnal, ne tárolják fémkancsóban.

A Spanyolországban fogyasztott friss narancslé közel 40 százalékát bárokban és éttermekben szolgálják fel. A kutatás azonban kimutatta, hogy a narancs helytelen kezelése, a gépek hanyag tisztítása hozzájárul a bakteriális fertőzésekhez. A csoport 190 különböző helyről gyűjtött mintát, és még aznap elemezték a mikrobiológiai állapotukat. Az esetek 43 százalékában több enterobaktériumot találtak a spanyol és európai előírásoknál, továbbá 12 százaléknál magasabb mezofil aerob baktérium-szintet találtak. A Food Control Journal című folyóiratban közzétett adatok szerint a Staphylococcus aureus a gyümölcslevek 1 százalékánál volt jelen, 0,5 százalékban pedig Salmonella fajokat fedeztek fel.

Isabel Sospedra, az egyik szerző felhívta a figyelmet arra, hogy „a narancslé egy részét azon frissiben fogyasztják el, de sok esetben mindenféle óvintézkedés nélkül rozsdamentes acélkancsókban tárolják.” A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy a kancsókban tárolt narancslé az esetek 81 százalékában tartalmazott az előírtnál több enterobaktériumot, 13 százalékban pedig több mezofil aerob baktériumot. A facsarás után közvetlenül felszolgált frissítő esetén azonban ezek az arányok 22 illetve 2 százalékra estek vissza.

A cikk a reklám után folytatódik

DiabFórum magazin

A kutatók hozzátették: „Észben kellene tartani, hogy a facsarók és gépek nagy felületekkel, nyílásokkal és lyukakkal rendelkeznek, ezek mind kedvező helyek a mikrobális szennyeződések számára, ami átkerül az áthaladó narancslébe is készítés közben.” Az üzenet világos. A vendég egészségének megőrzése érdekében a gépeket megfelelően kell tisztítani és fertőtleníteni. Ugyanez vonatkozik a tárolásra használt kancsókra is, bár kétségtelen, hogy frissen fogyasztani a legideálisabb. A narancslé népszerű a vendéglátásban az íze és a tápértéke miatt. Sok benne a C-vitamin, a karotinoid és az antioxidáns.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!