Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Antibiotikumok - tények és tévhitek

antibioticsA Health Protection Agency felmérése szerint az átlagemberek negyede még mindig azt hiszi, hogy antibiotikumokkal a megfázás és a nátha minden fajtája tökéletesen kezelhető. Ezzel szemben az igazság az, hogy ezekkel a szerekkel nem pusztíthatóak el azok a vírusok, amelyek a legtöbb légúti megbetegedésért felelősek.

A felmérést a szakemberek Angliában végezték el. Az eredmények lesújtóak voltak: az 1800 megkérdezett ember tizede mindig megtartja azokat az antibiotikumokat, amelyeket egy kúra során nem használ fel, és ha esetleg megfázik, orvosi rendelvény nélkül gyógyítja velük saját magát és családját – írja a BBC.

A szakértők szerint ugyanakkor ez a magatartás fölösleges és veszélyes is. Fölösleges abból a szempontból, hogy ezek a gyógyszerek sem képesek minden olyan kórokozót elpusztítani, amelyek megfázást okozhatnak – a vírusokkal szemben például, amelyek a légúti megbetegedések nagy hányadát okozzák, teljesen hatástalanok.

A cikk a reklám után folytatódik

Ráadásul az antibiotikumok indokolatlan szedése gyógyszer rezisztencia kialakulásához is vezethet, ami beláthatatlan következményekkel járhat. Jelenleg ugyanis sok betegség csakis ezekkel a szerekkel gyógyítható, ha azonban az emberek és a kórokozók többsége immúnissá válik velük szemben, akkor gyógyír híján akár hatalmas világjárványok is kitörhetnek.

OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó kifejezések: antibiotikumok  gyógyszer-rezisztencia  megfázás  nátha  vírusok 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!