Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vilhelmina napja van. Holnap Friderika napja lesz.
A+ A A-

Baktériumok nyújthatnak védelmet a tbc-vel szemben

Bacile-Calmette-GuerinA szakemberek egy olyan vakcina kifejlesztésén dolgoznak, amelyben a tbc-t okozó baktérium egyik közeli rokona is megtalálható. Az egereken elvégzett kísérletek szerint ugyanis a mesterségesen módosított kórokozó bizonyos esetekben teljesen elpusztíthatja a betegséget okozó baktériumot.

Jelenleg egyetlen oltást alkalmaznak a tbc ellen – ez a BCG vakcina, amely azonban sok esetben nem véd megfelelően a fertőzéssel szemben. Márpedig a betegség a WHO felmérései szerint évente 1,7 millió halálesetért felelős, ezzel pedig bekerült a 10 vezető halálok közé – írja a Nature Medicine.

A tudósok éppen ezért az elmúlt időszakban egy esx-3 nevű géncsoportot tanulmányoztak, amely minden tuberkulózist okozó baktériumban (Mycobacterium tuberculosis) megtalálható. Feladata, hogy segítsen a kórokozónak elkerülni az immunrendszer támadásait, és minél jobban megbetegíteni a gazdatestet. A tudósok megfigyelték, hogy a M. tuberculosis nem képes életben maradni enélkül a géncsoport nélkül – egy közeli rokona, a Mycobacterium smegmatis azonban igen.

Egerek szervezetébe ezért olyan M. smegmatis baktériumokat juttattak be, amelyekből törölték az esx-3-at, és a megfertőződést követően M. tuberculosisból származó, ugyanilyen génekkel helyettesítették őket. Az eredmények szerint az állatok szervezete így is képes volt legyőzni a fertőzést, immunrendszerük azonban megjegyezte a géncsoportot, és hosszú távú védettséget szerzett vele szemben. A tudósok szerint ez a folyamat lehet a jövőben vakcina alapja, emberkísérletekről azonban egyelőre nincs szó.

OrientPress Hírügynökség

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: BCG  tbc  tuberkulózis 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!