Ma Edina napja van. Holnap Ákos és Bátor napja lesz.
A+ A A-

Antibiotikum rezisztens szalmonella terjed Európában

salmonellaAz Egyesült Királyságban, Dániában és Franciaországban is felbukkant már az a szalmonella törzs, amely még a legerősebb antibiotikumoknak is ellenáll. A járvány Afrikából indult, de csak Európa felé tartva, út közben vált rezisztenssé a szakértők szerint.

Az antibiotikum rezisztens szalmonellát 2002-ben regisztrálták, akkor azonban még csupán néhány embert fertőzött meg. 2008-ra azonban a fertőzöttek száma már elérte az 500-at évente, és ez a növekvő tendencia azóta is folytatódik. Éppen ezért a nemzetközi szakértők óvatosságra intik az embereket – írja a The Journal of Infectious Diseases.

Francia kutatók szerint a kór egyértelműen Afrikából, pontosabban Kenyából, Egyiptomból és Tanzániából származik, méghozzá különböző haszonállatok szervezetében jelent meg elsőként. Az S. Kentucky névre keresztelt törzs azonban az idő alatt fejlesztett ki ellenállást a legerősebb antibiotikumok ellen, amíg elért Európába.

A legfontosabb, hogy minden ország fokozottan odafigyeljen az élelmiszer-biztonságra és az egészségügyi előírások betartására – csakis így előzhetjük meg ugyanis egy világméretű járvány kialakulását – mondta dr. Simon Le Hello, a párizsi Pasteur Intézet munkatársa.

OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó kifejezések: S. Kentucky  antibiotikum rezisztens  szalmonella 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!