Ma Ottó napja van. Holnap Kornél és Soma napja lesz.
A+ A A-

Antibiotikum segíthet a bélrendszeri zavarokon

Irritable_bowel_syndrome_IBEgy új kutatás eredményei szerint egy kéthetes antibiotikum kúrával eredményesen enyhíthetőek az irritábilis bél-szindróma tünetei.

A kísérletek során kiderült: a kezelésnek köszönhetően a betegeknél megszűntek a kellemetlen panaszok

A hatás a kúrát követően két hónapig kitartott. A szakemberek szerint ez az antibiotikum az első olyan szer, amely nem csupán tünetileg kezeli az irritábilis bél szindrómát (IBS), hanem a betegség kiváltó okait is kordában tartja – ezzel magyarázható a hosszan tartó hatás. A kutatás eredményeit a New England Journal of Medicine című folyóiratban tették közzé.

A kísérletek során 1260 IBS-ben szenvedő ember kapott két héten át naponta háromszor a gyógyszert vagy placebót. A kezelés utáni első hónapban az antibiotikummal kezelt betegek 41 százaléka számolt be a tünetek jelentős enyhüléséről, szemben a placebo-csoport tagjaival: itt ez az arány 32 százalékos volt.

A kutatás során bebizonyosodott, hogy az IBS-ben szenvedő embereknél is biztonsággal alkalmazható antibiotikum, valamint arra is rájöttünk, hogy a kór kialakulásában nagy szerepe van a bélrendszer mikrobiótájának – mondta dr. Yehuda Ringel.

Kapcsolódó kifejezések: IBS  antibiotikum  irritábilis bél szindróma 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!