Ma Áron napja van. Holnap Buda és Richárd napja lesz.
A+ A A-

Megdöbbentő: a kertben leselkedhet ránk a légionárius betegség

Megdöbbentő: a kertben leselkedhet ránk a légionárius betegségA The Lancet nemrégiben egy megdöbbentő esetről adott hírt: egy idős férfi kertészkedés közben fertőződött meg a légionárius betegséggel – munka közben ugyanis megvágta az ujját, így a baktérium a seben keresztül jutott be a szervezetébe. A szakemberek szerint nem árt vigyázni, mivel a kórokozó ott lappanghat a komposztban, és ha óvatlanok vagyunk, súlyos egészségügyi problémáink lehetnek.

A légionárius betegség okozója a Legionella pneumophila, amely mindenütt ott él a természetben

A folyókban, a tavakban, a nagyobb víztározókban, és minden olyan mesterségesen létrehozott építményben is, amelyek vizet tartalmaznak. Nem ritka, hogy valaki a légkondicionálója miatt kapja el a betegséget.

A kór magas lázzal, remegéssel, letargiával és légszomjjal jár, mivel a baktérium a tüdőben telepszik meg. A kórokozó jelenléte egyszerű tesztek segítségével kimutatható, ha az orvosok gyanakszanak rá.

A szakemberek szerint annak az esélye, hogy elkapjuk a betegséget, igen csekély, ennek ellenére nem árt óvatosnak lenni. Kertészkedés közben például nem árt kesztyűt húzni, és maszkot tenni a szánk és az orrunk elé, hogy megóvjuk magunkat a kórokozóktól.

A cikk a reklám után folytatódik

Légionárius betegség

Az ún. légionárius betegséget a Legionella pneumophila nevű baktérium és egyéb Legionella törzsek okozzák. A tüdőgyulladások 1–8%-áért felelős, a kórházban szerzett halálos kimenetelű tüdőgyulladásokban kb. 4%-ban fordul elő.

A Legionella baktériumok vízben élnek, és járványok eddig elsősorban szállodákban és kórházakban fordultak elő, ahol a baktérium a légkondicionáló rendszeren vagy a vízvezetékeken, például a zuhanyzókon keresztül terjedt. Olyan eset nem ismert, amikor két ember közvetlenül fertőzte volna meg egymást.

Annak ellenére, hogy a légionárius betegség bármely életkorban előfordulhat, leginkább a középkorúak és az idősebbek érintettek. Megnő a betegség kockázata, ha a beteg dohányzik, kortikoszteroidokat szed, idült veseelégtelenségben szenved, vagy szervátültetésen esett át. A légionárius betegség halálos kimenetelű is lehet.

A fertőzés bekövetkezte után 2–10 nappal az első panaszok a fáradtság, a láz, a fejfájás és az izomfájdalom. A kezdetben száraz köhögés később köpetürítéssel jár. Súlyos fertőzésben a betegnek kifejezett légszomja lehet, mely hasmenéssel vagy zavartsággal is járhat.

A kórisme megerősítése érdekében a köpetből, a vérből és a vizeletmintából laborvizsgálatokat végeznek. Mivel a Legionella pneumophila fertőzésben a beteg szervezete a betegség leküzdésére ellenanyagokat termel, ezek a vérben nagy mennyiségben kimutathatók. Az ellenanyag-vizsgálatok eredményei azonban általában már a tüdőgyulladás lezajlása után derülnek ki.

A kezelésben használatos antibiotikumok a fluorokinolon, az eritromicin (rifampinnal vagy anélkül) vagy az azitromicin. A betegek kb. 20%-a hal meg. Magasabb a halálozási arány a kórházban szerzett fertőzésekben és az immunrendszer betegsége esetén.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!