Ma Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.
A+ A A-

Akadályozzuk meg a fertőző betegségek terjedését - tudósítás Bécsből

Akadályozzuk meg a fertőző betegségek terjedését - tudósítás BécsbőlTudósítás az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Infektológiai Kongresszusról, Bécsből...
A világ vezető szakemberei gyűltek össze Bécsben 2010 április 10-13 között, hogy megismerjék a fertőző betegségekkel, és az azok ellni küzdelemmel kapcsolatos legújabb információkat, és megosszák egymással hasznos gyakorlati tapasztalataikat.

A konferencia vezető témái közé tartoznak a H1N1 influenzával és a leginkább fenyegető egyéb fertőző betegségek, az antibiotikum krízis és a kórházi fertőzések megelőzésének, kezelésének a problémaköre.

Egy 13 európai országban végzett kutatás szerint a megfelelő kézfertőtlenítés révén jelentősen, akár 88%-kal is csökkenthető a fertőző betegségek kialakulása az intenzív osztályokon. A kézfertőtlenítésben a nővérek jártak elöl a legjobb példával megelőzve az orvosokat is.

Az egyik legveszélyesebbnek tartott kórokozó, a legtöbb antibiotikummal szemben ellenálló MRSA (meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus) korábban szinte kizárólag a kórházakban fordult elő. Az Számos országban a baktérium „kiszabadult” a kórház falai közül. Az Egyesült Államokban az elmúlt 10 évben 3-szorosára nőtt a nem-kórházi MRSA-fertőzések gyakorisága. A baktérium ma már valamennyi korcsoportban, betegkörnyezetben és földrajzi régióban előfordul – számoltak be eredményeikről az amerikai tudósok.

A cikk a reklám után folytatódik

A baktériumok növekvő antibiotikum rezisztenciája évek óta évek óta az egyik legsúlyosabb probléma. A súlyos, invazív fertőzések kezelésére használt 3 antibiotikum csoporttal szembeni rezisztencia jelentősen növekedett az elmúlt 4 év során számos országban. Az egyes baktériumok egyszerre többféle antibiotikummal szemben is ellenállóvá válhatnak, amely rendkívül nehézzé és költségessé teheti a betegek kórházi ellátását, és a hagyományos módszerekkel kezelhetetlenné teszi a betegek egy részét a hagyományos járóbeteg-ellátás keretei között.

Európában évente mintegy 4 millióan kapnak valamilyen fertőzést az egészségügyi ellátásuk közben, és közülük 37.000 ember életét is veszti emiatt. Az egészségügyi ellátás során szerzett fertőző betegségek közel harmada elkerülhető lenne a megfelelő higiénés szabályok betartásával, gyakran egy egyszerű kézmosással.

Ma a Föld minden harmadik lakója tbc baktériummal fertőzött, és évente mintegy 9 millióra becsülik a frissen megfertőződött emberek számát. Európában óránként 49 személy betegszik meg tuberkulózisban és óránként 7 ember hal meg tbc miatt.

Az Európai Unióban évente 25-50 millió személy betegszik meg influenzában, és 40.000 - 200.000 fő között szokott leni az influenza miatti éves halálozás.

A becslések szerint Európában 2,3 millió HIV-pozitív ember él. Kelet-Európában nő a leginkább a HIV-fertőzöttek száma, amely hátterében elsősorban a heteroszexuális kapcsolattal, illetve a vénás kábítószer-használattal való terjedés áll.

dr. Mucsi János

Kapcsolódó kifejezések: MRSA  TBC  antibiotikum  antibiotikum rezisztencia  tuberkulózis 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!