Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Auguszta napja van. Holnap Viola napja lesz.
A+ A A-

Arcüreggyulladás: tünetek, kezelés

Arcüreggyulladás: tünetek, kezelésA gennyes melléküreg gyulladások kezelése elsősorban antibiotikum és nem fölszúrás kérdése. Az arcüreggyulladás a leggyakoribb felsőlégúti hurutos betegségek közé tartozik a középfül- és mandulagyulladással együtt.

Az arcüreg a homloküreggel, valamint a laikusok közt kevésbé ismert rostasejtekkel és iköböllel együtt az igen bonyolult orr-melléküregrendszer része. Tágabb értelemben sokan a középfül üregrendszerét is idesorolják.

Arcüreggyulladás: élete során gyakorlatilag minden ember átesik rajta

Élete során gyakorlatilag minden ember átesik arcüreg-gyulladáson, (helyesen orr-melléküreg gyulladáson) természetesen változó gyakorisággal. (Az orr-melléküreg gyulladás az állatvilágban is ismert betegség. Komoly problémákat jelenthet pulykafarmokon).

Minden életkorban előfordulhat, a fiatal csecsemőket kivéve, mert akkor még az üregek igen fejletlenek. Az életkor előrehaladtával fejlődnek ki, pl. a homloküreg 10 éves kor táján. Van, akinél hatalmasra fejlődik, és van, akinél ki sem alakul.

A melléküregek (az orr-melléküregek szakmai rövid elnevezése) élettani szerepe nem túl markáns. Az arckoponya könnyítésében, a csontok rugalmasabbá tételében, és a hangképzés során bizonyos fokú rezonátor szerepben van jelentőségük.

Gyulladásos megbetegedéseik több módon csoportosíthatóak:

– A lezajlásuk menete alapján lehet heveny (akut) vagy idült (krónikus) illetve átmeneti (subakut).
– A gyulladást kiváltó kórokozók alapján lehet vírusos eredetű, bakteriális eredetű (gennyes), ill. gombás fertőzés okozta heveny melléküreg gyulladás.

A cikk a reklám után folytatódik

Az arcüreggyulladás tüneti kezelése

Gyakorlatilag a legtöbb egyszerű náthás folyamatban részt vesznek a melléküregek is. Ezek a gyulladások ma tüneti kezelésre rendszerint gyógyulnak. A tüneti kezelés orrcseppeket, orrsprayket, kombinált megfázás elleni szereket, melegítést stb. jelent. A vírusos gyulladás kapcsán néha baktériumok is megtámadják az orr-, ill. a melléküregek nyálkahártyáját. Ekkor jelennek meg a típusos melléküreg gyulladásos tünetek: a gennyes orrváladék, a feszítő arc-, homlok-, vagy fejfájás, néha láz, az arc nyomásérzékenysége, a fájdalom fokozódása lépcsőn lefelé haladáskor, köhögés.

A gennyes melléküreg gyulladás komoly odafigyelést és kezelést igényel

Régen ezekben az esetekben merült föl az arcüreg átmosásának szükségessége. Ez volt a rettegett „fölszúrás” (csak az arcüreget szúrták fel, a homloküreget nem). Itt azonban el kell oszlatnunk egy széles körben elterjedt téveszmét, mely szerint, ha valakinek egyszer fölszúrták az arcüregét, akkor azt később is föl kell szúrni.

Ennek a téveszmének az lehetett az alapja, hogy ha valakinek egyszer kialakult gennyes arcüreggyulladása, akkor nyilván máskor is kialakulhatott. A fölszúrás gyakorisága a 90-es évek elején a korszerű antibiotikumok megjelenésével rohamosan csökkent.

Ma már nyugodtan kijelenthetjük, hogy a gennyes melléküreg gyulladások kezelése elsősorban antibiotikum és nem fölszúrás kérdése

Különösen azért, mert ma már jól ismerjük azt a három baktérium csoportot, amelyik gennyes melléküreg gyulladást okoz. Nagyon jól ismerjük az ezekre hatásos antibiotikumok körét is, úgy az önmagában, mint a kombinációban adható szerekét, valamint a legkorszerűbb légúti betegségekre ható antibiotikumokat is, melyekre gyakorlatilag még mindegyik lehetséges kórokozó érzékeny.

Ezért nagyon fontos a kezelőorvos szerepe és felelőssége hogy felismerje azt a folyamatot, amit antibiotikummal kell kezelni, valamint kiválassza a legmegfelelőbb szert.

Dr. Rásonyi-Kovács Péter
Fővárosi Önkormányzat Szent István – Szent László Kórháza,
Fül-orr-gégészeti, arc-, állcsont- és szájsebészeti Osztály

Kapcsolódó kifejezések: antibiotikum  antibiotikus kezelés  arcüreg gyulladás 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!