Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bence napja van. Holnap Bertalan napja lesz.
A+ A A-

Nem árt egy kis bacillus! A higiénia-mánia gondjai

Nem árt egy kis bacillus! A higiénia-mánia gondjaiA gyerekek olykor-olykor lehetnek piszkosak. A mindennapi baktériumokkal való találkozás lecsökkenti a vérben történő gyulladásos folyamatok esélyét, melyek a magas vérnyomással és a szívbetegségekkel állnak összefüggésben.

A higiénia-mánia betegséghez vezet

Manapság egyre elterjedtebb az a vélemény, hogy a gyerekeknek nem szabadna játék közben bepiszkolódniuk, naponta alaposan tisztálkodniuk kell, és lehetőleg baktérium csíramentes környezetben kéne felnőniük.

Anyák és apák milliói azzal vannak elfoglalva, hogy ezeknek a feltételeknek eleget tegyenek. A higiénia-mániát tovább erősíti az antibakteriális tisztítószerek garmadája.

Amerikai kutatók a túlzásba vitt mosakodási és tisztítási láz ellen léptek fel

Azt vizsgálták, milyen egészségügyi következménye van egy baktériummentes környezetben való felnőtté válásnak, a gyerekmértékű „piszokkal” telt környezettel szemben. Az allergia szempontjából tanulmányokkal bizonyították, hogy a vidéki élet, vagyis az állandó „piszok” jelenléte csökkenti az allergia kialakulásának rizikófaktorát.

Az amerikai szakemberek szerint a szervezetben található egy protein, ami a gyulladásos folyamatokért lehet felelős (C-reaktive Protein-CRP). A magas CRP-szint kedvez az érbetegségeknek, a szívinfarktusnak és az agyvérzésnek.

A tanulmányok egyértelműen bebizonyították, hogy a szigorú higiéniás környezet akár 80 százalékkal is megemelheti ezt a szintet, így elősegítve a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét. A baktériumokkal való érintkezés pontosan a szervezet ellenállóképességét erősíti meg, írja a focus.de.

[OrientPress Hírügynökség]

Címkék:
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!