Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.
A+ A A-

Acinetobacter, az új kórházi szuperbaktérium

Acinetobacter, az új kórházi szuperbaktériumAz egészségügyi szolgáltatóknak egy új halálos, gyógyszerrezisztens baktérium ellen kell felfegyverkezniük, amely egyre elterjedtebb a kórházakban és más intézményekben, figyelmeztet egy kedden megjelnt tanulmány.

Eddig a kórházi szuperbaktériumról szóló szalagcímek főként a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureusról (MRSA) szóltak. Azonban egy új kórokozó, az Acinetobacter baumannii egyre nagyobb fenyegetést jelent, mivel a kitörő járványokat nagyon nehéz ellenőrzés alatt tartani, olvasható a brit orvosi folyóiratban, a Lancetben megjelent cikkben. Kutatási eredmények alapján az A. baumannii fertőzéses esetek csaknem egyharmadában mutattak ki rezisztenciát az élvonalbeli antibiotikumokkal szemben.

„A multirezisztens törzsek által okozott kórházi járványok egyre nagyobb közegészségügyi problémát jelentenek” – nyilatkozta Drosos Karageorgopoulos és Matthew Falagas, az athéni Alfa Orvosbiológiai Intézet munkatársai, a tanulmány társszerzői.

Egy 2004-es, 24 ezer esetet felölelő tanulmány szerint azon páciensek közül, akiknek kórházban való tartózkodásuk során bekerült a véráramukba az A. baumannii, 34 százalék vesztette életét, ez a szám az intenzív osztályon kezeltek esetében 43 százalékra nő. Sürgős vizsgálatokra van szükség járvány megelőzése érdekében az egészségügyi intézményekben, továbbá meg kell határozni, mely antibiotikumok mely kombinációja hatásos a baktérium ellen.


Az A. baumannii ritkán betegít meg egészséges embereket, sokkal gyakoribb az életveszélyes állapotú kórházban ápolt betegeknél. A szuperbaktérium malmára hajtja a vizet az idős életkor, a súlyos kísérő betegségek, a legyengült immunrendszer, a súlyos sérülések és égések. A műtéten átesett vagy katétert viselő páciensek fogékonyabbak a fertőzésre, a mechanikus légzéstámogatásban részesülőkkel egyetemben. A tünetek között szerepel a tüdőgyulladás, a baktériumok megjelenése a vérben, továbbá a vizeletkiválasztó rendszer és a sebészeti beavatkozások helyének gyulladása.

Az új tanulmány elemzi a fertőzés kézbentartásának és kezelésének különböző szempontjait. A szigorúbb higiénés gyakorlat (a többször használatos orvosi eszközök sterilizálása, kézmosás, a fizikai kontaktus mellőzése) a kutatók szerint rendkívül fontos. Áttekintették a rendelkezésre álló antibiotikumok arzenálját is. A carbapenemekkel szemben, amelyeket sokáig az elsőként választandó antibiotikumnak tekintettek, az elmúlt években jelentős rezisztencia fejlődött ki. Más antibiotikum-csoportok, mint a polymyxinek és a minocyclinek, sokkal hatásosabbnak bizonyultak.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!