Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Adél napja van. Holnap Martina és Gerda napja lesz.
A+ A A-

Jó baktériumok harcban a ekcémával

Jó baktériumok harcban a ekcémávalNincs bizonyíték arra, hogy a probiotikumok enyhítenének a kellemetlen ekcémás tüneteken, arra viszont találtak bizonyítékot, hogy esetenként fertőzéseket és bélproblémákat okozhatnak.

Az ekcéma egy viszkető, vörös kiütésekkel járó betegség, ami a gyermekek akár 20%-át is érintheti, nyilatkozta Dr. Robert John Boyle, az ausztrál Parkville-i Gyermekkórház orvosa. Kimutatták, hogy ekcémás emberek beleiben az egészségesekétől eltérő baktériumflóra található, így felmerül annak a lehetősége, hogy probiotikus készítmények ’jó’ baktériumai jótékony hatással lehetnek a betegség kezelésében. Bár néhány orvos jelenleg is javasolja ezeket a készítményeket, a kezelési eredmények ellentmondásosak és bebizonyították, hogy alkalmazásuk akár ártalmas mellékhatásokhoz is vezethet.  Boyle és munkatársai a probiotikus és a placebo kezelést összehasonlító 12 kutatás alapján készítettek egy összefoglaló tanulmányt, összesen 781 ekcémás gyermek adatait felhasználva.  

A felhasznált tanulmányok minősége változó volt és az áttekintő elemzés szerint a probiotikumok nem voltak hatásosak, számoltak be a kutatók. A probiotikus kezelés kapcsán nem volt szignifikáns csökkenés a betegség súlyosságágában, sem javulás az életminőségben és a terápia nem csökkentette az iskolai- vagy munkahelyi hiányzások számát sem. Bár a kezelés jótékony hatásait sem lehet teljesen elutasítani, valószínű, hogy csak szerény eredményeket lehet elérni a probiotikumok alkalmazásával. A legtöbb tanulmány nem nyújt információt a mellékhatásokról, amelyek mégis, azon kevés esetben nem találtak szignifikáns különbséget a probiotikummal és a placeboval kezelteknél a mellékhatások vonatkozásában.   


„A probiotikus kezelés általában biztonságos, bár előfordulhat, hogy sepsishez vagy bélfalkárosodáshoz vezethet. Ezeknek a károsodásoknak a pontos kockázatát nehéz megbecsülni, de a legtöbb ember esetében ez valószínűleg nagyon alacsony”, írták Boyle és kollégái.  „ További tanulmányok lennének szükségesek annak tisztázására, hogy más baktériumtörzseknek vajon nagyobb hatása van-e az ekcéma súlyosságára és tüneteire, mint az eddig tanulmányozott törzseknek, és hogy megbecsülhessük hatásosságukat a kamasz és a felnőtt populációban is”, zárta le Boyle.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: baktérium  ekcéma 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!