Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Árpád és Árpádina napja van. Holnap Gabriella napja lesz.
A+ A A-

Bélgyógyító baktériumok

Bélgyógyító baktériumokEgy szimbiotikus bélbaktérium által termelt természetes molekula a bélgyulladással járó betegségek egy újfajta kezelési módját jelentheti - állítják kutatók.  Dr. Sarkis K. Mazmanian, a Californiai Egyetem professzora és társai a jó baktériumok, és azok emlős gazdáinak szimbiotkus kapcsolatát vizsgálják.

Jótékony és káros mikróbák

Az emberi bélrendszert elfoglaló nagyjából 100 trillió baktérium évmilliók alatt az emésztő- és immunrendszerrel együtt fejlődött ki. Néhány káros mikróba gyulladást és akut betegségeket okoz, mások azonban éppen hogy jótékonyak, hiszen egészséges környezetben érzik magukat a legjobban. Amikor a baktériumok aktív módon befolyásolják a bélrendszert, ezt molekulák segítségével teszik. Az egyik ilyen molekulát, nevezetesen a polysaccharide A-t (PSA) a Bacteroides fragilis nevezetű szimbiotkus baktérium termeli.

A molekula működését a kutatók kísérleti egereken vizsgálták, melynek során kiderült, hogy a PSA molekula a CD4++ T immunrendszeri sejteket interleukin-10 (IL-10) molekula termelésére ösztönözte, mely már korábbi vizsgálatok során is gyulladásgátlónak bizonyult, így pedig a bélgyulladásos betegségek ellen is védelmet nyújt

Crohn betegek szenvednek leginkább

A nemrégiben közzétett kutatás azért különösen nagy jelentőségű, mert a gyulladásos bélbetegségek, melyek többek között a Crohn betegség okozói is, egymillió amerikait érintenek. A szörnyű fájdalommal és hasmenéssel járó Crohn betegség előfordulása az elmúlt 20 évben 400%-kal nőtt.

A helyzetet tovább fokozza az úgynevezett higiéna hipotézis, mely szerint bakteriális gyulladások ellen használt modern gyakorlatok, mint a higiéna, a különböző védőoltások, illetve az antibiotikumok használata számos betegség egyre gyakoribb megjelenését vonják maguk után a fejlett világban. Ezek között vannak a bélgyulladások, az aztma, az 1-es típusú diabétesz és a sclerosis multiplex. A problémával összefüggésben Dr. Mazmanian szerint fontos megértenünk: nem minden baktérium rossz, és meg kell tanulnunk átértékelni a jószándékú baktériumok jelentőségét.  
 

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: bélbaktérium  bélgyulladás  szimbiotikus 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!