Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Egy régen ismert antibiotikummal kezelnék az agyvérzést

Egy régen ismert antibiotikummal kezelnék az agyvérzéstÚgy tűnik, a minocycline nevű antibiotikum több módon is enyhíti az agyvérzés által okozott károsodást – megakadályozva a fehérvérsejteket és az enzimeket, melyek az agyszöveteket és a vénákat robolják, mondta Dr. David Hess, a Gerorgia-i Egyetem neurológiai részlegének vezetője.

Ez a széles spektrumú antibiotikum továbbá csökkenti a sejt öngyilkosság mértékét is a stroke-ot (gutaütés) követő percekben és órákban, lehetővé téve, hogy ezáltal több sejt regenerálódjon. Dr. Hess és kutatótársai, akik egy klinikai tesztelés során kutatják majd a gyógyszer hatásait 60 páciens körében Georgiában, Kentuckyban és Oregonban, úgy vélik, az antibiotikum biztonságos és hatékony terápia lesz az agyvérzés kezelésére. Állatkísérletek már bebizonyították, hogy amennyiben a gyógyszert 6 órával agyvérzés után, majd 3 napon keresztül minden 12 órában beadják a betegnek – ez a gyulladás csúcsideje – a gutaütés által okozott károsodás akár 40 százalékkal is csökkenthető.

Minden, a vizsgálatba bevont páciens 4 dózist kap majd a minocycline-ből, 200 milligrammtól indulva, ami a leggyakrabban alkalmazott mennyiség, és ezt folyamatosan növelik majd 700 milligrammig. Ezután az első beadott adag felét kapják egymást követő 12 órás intervallumokban, 3 napos periódusban, amit 90 napig kell folytatni. A betegektől vérmintákat vesznek majd, megbizonyosodva arról, hogy a szükséges koncentrácót érik el a vérben, illetve meg akarják határozni a gógyszer felezési idejét (a szervezetből történő kiürülés sebessége) a stroke-os páciensek esetében, hogy az mennyiben különbözik azon fiatalabb begetekétől, akik más okoknál fogva szedik az antibiotikumot.


„Ha a felezési idő hosszabb, akkor kevésbé sűrűn kell adagolni. Most valójában a dózis finomításán dolgozunk” - mondja Dr. Susan C. Fagan, a Georgia-i Egyetem professzora. A minocycline a mikroglia sejtek korlátozásával harcol a gyulladás ellen, melyek ha aktiválódnak, „dühbe gurulnak”, és olyan anyagot termelnek, melyek károsítják az agyat. Ezek, az agyvérzés során aktiválódott fehérvérsejtek azonban később jótékony hatásukat is megmutatják, hiszen segítenek a fertőzések elkerülésében és védik a neuronokat támogató faktorokat. Viszont agyvérzás esetén az agyszövetek válnak célpontjukká. Ezen enzimek jelenléte tehát rendkívül vegyes hatású. A kilinai teszteléshez a Wyeth Pharmaceuticals gyártja a beinjekciózásra használható steril port. 

Kapcsolódó kifejezések: agyszövet  agyvérzés  antibiotikum  stroke  vénák 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!