Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gyöngyi napja van. Holnap Salamon napja lesz.
A+ A A-

Gyulladáscsökkentő baktérium

Gyulladáscsökkentő baktériumA Digestive Disease Week folyóiratban megjelent adatok szerint a Bifidobacterium infantis mérsékelni tudja a gyulladást szalmonella fertőzésben és ízületi gyulladásban. Az Alimentary Health biotechnológia cég egy Washingtonban tartott konferencián ismertette annak a két vizsgálatnak az eredményét, amelyek a Bifantis (Bifidobacterium infantis), természetes probiotikus baktérium törzs ízületi gyulladásos modellben és szalmonella fertőzésben kifejtett gyulladáscsökkentő hatását bizonyítják.

A gyulladásos válasz kulcsfontosságú az immunrendszer kórokozók elleni védelmében, de bizonyos körülmények között és egyes betegségekben többet árt, mint használ azáltal, hogy károsíthatja az egészséges szöveteket. Különböző betegségek járhatnak gyulladással, például a gyulladásos bélbetegségek, az arthritis (ízületi gyulladás), szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség vagy akár az Alzheimer-kór. A Bifantisról már korábban is kimutatták, hogy irritábilis bél szindrómában módosítani tudja az immunválaszt. Az e héten bemutatott eredmények szerint a Bifantis gyulladáscsökkentő hatása nem korlátozódik a bélrendszerre.

„A gyulladás egy fontos tényező számos, emberek millióit érintő krónikus betegségekben” – mondta Barry Kiely, az Alimentary Health munkatársa, aki a Bifantis probiotikus hatását is kutatta. „Egyre több adat támasztja alá, hogy a Bifantisnak gyulladáscsökkentő hatása van, amely hasznos lehet a gyulladással kapcsolatos betegségek kezelésében.”

A cikk a reklám után folytatódik

Az egyik kutatás során négyféle baktériumot etettek egerekkel. A kutatók megállapították, hogy a törzsek közül egyedül a Bifantis képes késleltetni a mesterségesen kiváltott ízületi gyulladást és mérsékelni annak tüneteit. A vizsgálatban azokra az eredményekre is kitértek, amelyek szerint kapcsolat van az autoimmun betegségek és a probiotikumokat is tartalmazó étrend között.

A második kísérletben az egereknek Bifantist adtak, majd Salmonellával, az ételfertőzések egyik leggyakoribb kórokozójával fertőzték őket. Azokban az állatokban, akik előzetesen Bifantist kaptak, jelentősen megnövekedett az immunrendszer kórokozókra, jelen esetben Salmonellára adott válaszát szabályzó immunsejtek száma. A Bifantis a T-sejtek számát is megnövelte a szervezetben, és hatékonyan csökkentette a gyulladást szabályzó vegyületek – a citokinek – koncentrációját.

Címkék:
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!