Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Teréz napja van. Holnap Gál napja lesz.
A+ A A-

Egy új módszerrel sokkal kevesebb antibiotikum is elég lehet

Egy új módszerrel sokkal kevesebb antibiotikum is elég lehetA Bécsi Egyetem kutatója, Dr. Steven Hagens nemrég azt nyilatkozta, hogy bizonyos bakteriofágok a baktériumokat megtámadva a gentamycin, a gramacidin vagy a tetracyclin hatékonyságát megsokszorozzák.  A bakteriofágok (fágok) olyan vírusok, melyek célpontjai a baktériumok. A fágok a baktérium sejtmembránján keresztül apró lyukakat hoznak létre.

'A Pseudomonas baktérium például egy jól ismert, ún. multirezisztens baktérium, mivel a benne található rengeteg pumpa segítségével a legtöbb antibiotikum nem képes olyan töménységet elérni a sejten belül, ami a pusztításhoz vagy a szaporodás gátlásához elegendő lenne. A fágok azonban a csatornáik segítségével éppen ezen pumpák ellen dolgoznak' - magyarázta Dr. Hagens.

A Pseudomonas éppen ellenálló-képességének köszönhetően nagyon sok problémát okozott egészségügyi intézményekben történő fertőzések kapcsán. A baktérium a szervezetbe jutva súlyos tüdőgyulladást tud okozni. Egereken végzett kísérlet segítségével igazolták a kutatók a fágok hatékonyságát. A halálos mennyiségû Pseudomonassal fertőzött egerek közül a vénásan gentamycint és fágot kapó csoport egyedeinek 75%-a túlélte a fertőzést, míg abból a csoportból, amelyben csak az antibiotikumot adták, egy egyed sem élte túl a beavatkozást.


Az antibiotikus kezelés egyik súlyos mellékhatása - különösen a sok baktériumra ható, ún. széles spektrumú antibiotikumok esetében - a bélben található, a tápanyagok felszívódását segítő baktériumok pusztulása. A fágok segítségével jelentősen csökkenthető lenne a kezeléshez szükséges antibiotikum mennyisége, ezáltal a mellékhatások is jelentősen csökkennének.

Az antibiotikumok túlzott használata a kilencvenes évek óta egyre nagyobb problémát jelent világszerte. Az MRSA (meticillin rezisztens Staphylococcus aureus) például - mely egyike a hírhedt, szinte az összes antibiotikumra rezisztens kórokozóknak - egyre gyakrabban fordul elő fertőző forrásként kórházakban, az általa okozott szeptikus sokk csak Angliában évente 8000 ember halálát okozza.

Kapcsolódó kifejezések: antibiotikum  baktérium  gentamycin  tetracyclin 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!