Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

A fekélyt okozó baktérium megvéd az asztmától?

A fekélyt okozó baktérium megvéd az asztmától?A Helicobacter pylori, a gyomorfekélyben komoly szerepet játszó kórokozó megvédhet az asztmától és allergiáktól - derül ki az Archives of Internal Medicine április 23-ai számából.  A New Yorki Orvosi Egyetem kutatói közel 8000 felnőtt adatait használták fel elemzésükhöz.

Ennek során megállapították, hogy a H. pylori egy konkrét baktériumtörzse által fertőzött emberek körében 21 százalékkal csökkent az asztma kialakulásának kockázata, és 23 százalékkal az allergiák kockázata a nem fertőzöttekhez képest.

Ha a fertőzés 15 éves kor előtt alakult ki, az asztma kialakulásának esélye 37 százalékkal, az allergiáké pedig 45 százalékkal csökkent.  "A H. pylori összefüggésbe hozható a fekélybetegséggel és a gyomorrákkal." - mondta Dr. Martin Blaser, az orvosi kar elnöke és az egyetem mikrobiológia professzora.

Egy 10 évvel ezelőtti kutatás azt találta, hogy fordított kapcsolat van a kórokozó és egy másik gyakori emésztőszervrendszeri betegség, a gastroesophageális reflux (a gyomortartalom visszacsorgása a nyelőcsőbe) között. Innen származott az ötlet, hogy a H. pylorinak védőszerepe lehet - rossz a gyomornak, de jó a nyelőcsőnek. Az amerikai Diabétesz, Emésztési és Vesebetegségek Nemzeti Intézete szerint 40 éves kor alatt ötből egy ember fertőzött evvel a kórokozóval - mégsem alakul ki mindenkinél fekély.

Blaser és kutatótársa, Yu Chen feltevéséből kiindulva - miszerint a reflux-betegséghez hasonlóan az asztmában is védő szerepet játszhat a helicobacter - 7663 felnőtt adatait vizsgálták meg asztmára és allergiákra nézve. Azt is megnézték, a kórokozó ún. CAG pozitív vagy CAG negatív törzse fordult-e elő a megvizsgáltakban.

"Azt találtuk, hogy ha valakinél előfordult korábban asztmás megbetegedés, az fordított kapcsolatban volt a CAG pozitív helicobacterrel." - mondta Blaser. "Eddig azt hittük, a helicobacter a környezetben mindenhol előfordul, és gyermekkorban fertőz. Ma már van egy generáció, akik úgy nőnek fel, hogy a helicobacter segít szabályozni a gyomorban az immunrendszert és megvédhet az asztma és allergia kialakulásától. Ez lehet a gyermekkorban alkalmazott összes antibiotikum nem szándékos következménye. Lehetséges, hogy a helicobecter kiirtása okozza a manapság emelkedő gyermekkori asztmák számát."


"Ez a tanulmány nem változtat azon, hogyan kezeljem az asztmás betegeimet." - nyilatkozta Dr. Jane Krasnick, a michigani St. John Macomb Kórház allergológia és immunológia osztályának vezetője. Szerinte a kutatásnak vannak gyenge pontjai. Az asztma az egyes betegeknél csak elmondás alapján derült ki, és nem erősítették meg tüdőfunkciós tesztekkel. A tanulmány nem részletezte az asztma súlyossági fokát, vagy hogy milyen kezelést kaptak a betegek. Ezek mind befolyásolhatják az eredményeket.

Blaser szerint is további kutatásokra van szükség az összefüggés megerősítéséhez. Jelenleg az orvosok szerint kezelni kell az össze H. pylori fertőzést, még akkor is, ha nem okoz tüneteket.

"A helicobacter ugyanakkor része a természetes emberi szervezetnek. Régóta él együtt az emberiséggel a gyomorban." - mondta Blaser.

Kapcsolódó kifejezések: allergia  asztma  gyomorfekély  helicobacter pylori 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!