Ma Gerzson napja van. Holnap Alfréd napja lesz.
A+ A A-

Újabb baktériumteszt a piacon

Újabb baktériumteszt a piaconMind az élelmiszeriparban a minőségvizsgálatoknál, mind a közegészségügyben, az orvoslásban, de még a bioterrorizmus elleni védelemben is fontos a bakteriális fertőzöttség egyszerû, pontos, érzékeny és gyors meghatározása. Az eddig használt tesztek általában viszonylag nagy mennyiségben jelenlévő (felszaporítás) baktériumot tudtak kimutatni, a fajtól függően 48 órától akár két hétig terjedő (lassú kitenyésztési idő) időtartam alatt, noha bizonyos baktériumok már csekély sejtszámban is rendkívül veszélyesek.

Az új módszer akár egyetlen baktériumsejtet is azonosítani képes a feloldott mintából 20 perc alatt. A módszer lényege, hogy a mintához hozzákeverik a keresett baktérium ellen termelt antitest fluoreszcens festékkel megjelölt formáját, amelyből szilikon nanopartikulumokra csatolva több ezer is jelen van az oldatban. Ehhez adják a mintát és ha az tartalmazza a keresett baktériumot, létrejön a z antitest és a baktérium felszínen lévő antigén kapcsolódása.

Ezáltal tömeg szerint elválasztva egymástól centrifugálással a mintában lévő anyagokat, a könnyû nanopartikulumoktól elválik a nehéz. ám fluoreszcens baktériumsejt. Mivel akár egyetlen baktériumhoz is sokezer fluoreszcens jel tapad, az azonosítás a megfelelően nagy jel miatt könnyû, az antitest révén specifikus.

A tesztet az E. Coli O157:H7 törzsére dolgozták ki, de bármely ismert baktériumra átalakítható, egyszerre akár többfélét is lehet vizsgálni.

Kapcsolódó kifejezések: baktérium  sejt  teszt 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!