Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

Narkolepszia

Azt az alvászavart nevezzük narkolepsziának, amelynek során a beteg a normális ébrenlét ideje alatt ismételten, befolyásolhatatlanul, egyik pillanatról a másikra elalszik, "alvásroham", hirtelen tónusvesztés (kataplexia), alvási paralízis, hallucinációk kísérik.

Narkolepszia

A narkolepszia gyakorisága 1:200.000, családi halmozódást mutat, de okát nem ismerjük. Semmilyen komoly egészségkárosodással nem jár, de jelentősen korlátozza a beteg életét, valamint a közlekedési és más balesetek gyakoriságát is növeli.

Általában serdülő- és fiatal felnőttkorban jelentkeznek az első panaszok, és a beteget egész élete során végigkísérik. A teljes tünetcsoport csupán a narkolepsziás betegek 10%-ában alakul ki, legtöbbjüknél csak néhány tünet jelentkezik.

Narkolepszia tünetek

A narkolepsziás betegre egyik pillanatról a másikra befolyásolhatatlan álmosság tör rá, amely a nap bármelyik órájában jelentkezhet. A beteg csupán rövid ideig tudja késleltetni az elalvást. Naponta néhányszor, de akár többször is előfordulhat, és általában legfeljebb fél órát tart. Leginkább monoton szituációkban lép fel, például unalmas megbeszélések alatt vagy hosszú, autópályán megtett út során vezetés közben. Ha a beteg szándékosan rövid bóbiskolást iktat be, rendszerint felfrissülten ébred fel.

Váratlan érzelmi reakció, például a düh, félelem, öröm, nevetés vagy meglepetés, eszméletvesztés nélküli hirtelen tónusvesztést (kataplexia) okozhat. A beteg izmai elernyednek, elejtheti a kezében tartott dolgokat, vagy a földre zuhanhat. Ezek az epizódok hasonlítanak a REM alvás alatt jelentkező izomellazulás, és kisebb mértékben a nevetés hatására bekövetkező gyengeséghez.

Ritkán az is előfordulhat, hogy elalvás közben vagy közvetlenül ébredés után meg akar mozdulni a beteg, de nem képes rá. Ez a jelenség az alvási paralízis, ami igen riasztó. A bénulás oldódhat másik személy érintésére, egyébként magától csak hosszú percek után múlik el.

Elalváskor vagy ritkábban ébredéskor a beteg teljesen életszerűen olyan képeket láthat, olyan hangokat hallhat, amelyek a valóságban nem léteznek. Ezek az extrém mértékben valószerű hallucinációk (hipnagóg hallucinációk) hasonlóak az álmokhoz, de jóval intenzívebbek.

Narkolepszia diagnózis

A diagnózist általában a tünetek alapján állítják fel, bár ugyanezeket a panaszokat más kórképek is okozhatják. Az alvási bénulás és a hallucinációk ritkán egyébként egészséges felnőttekben is előfordulhatnak. Bizonytalan diagnózis esetén rendszerint alváslaborban elektroenkefalográfiát (EEG) végeznek, ami az agy elektromos aktivitását rögzíti. Az EEG-n jellegzetes módon már elalváskor jelentkezik a REM-re jellemző alvási minta, és az alvási ciklus későbbi fázisaiban, mint ahogy azt normális esetben tapasztaljuk. Képalkotó eljárásokkal felderíthető rendellenességek általában nem állnak a narkolepszia hátterében.

Az álmosság izgatószerekkel, például amfetamin, dextroamfetamin, metilfenidát, modafinil és pimolin tartalmú készítményekkel esetenként csökkenthető. A dózist úgy kell beállítani, hogy ne legyenek mellékhatások, azaz idegesség, túlzott aktivitás és fogyás. A kezelőorvosnak a gyógyszeres kezelés beállításakor a beteget fokozott figyelemmel kell kísérni. A többi szerhez képest a modafinil rendelkezik a legkevesebb mellékhatással. A katalepszia kezelésében antidepresszív szerek, például az imipramin rendszerint jótékony hatásúak. A beteg állapota sokszor javul, ha napközben gyakran, rövid ideig (15-20 percig) szundít.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: alvászavar  kataplexia  narkolepszia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!