Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Cecília napja van. Holnap Kelemen és Klementina napja lesz.
A+ A A-

Az altatókról

Mielőtt az altatóhoz nyúlnánk...

  • Altató használata előtt próbáljon ki minden más lehetséges módszert! A legtöbb alvási probléma nem igényel gyógyszeres kezelést, lehet, hogy elég csak megérteni a jelenség folyamatát és részleteit. Sokszor az alvási probléma valami hirtelen, váratlan, napközben történt esemény eredménye, amely kis idő elteltével megoldódik. Ilyenkor célravezetőbb ha jobban odafigyelünk a helyes alváshigiéniára, a megfelelő lazításra...
  • Gondolja végig, hogy mennyi alkoholt, kávét fogyaszt, mert ezek is okozhatnak alvásproblémákat, esetleg a már meglévőt súlyosbíthatják.
  • Az erős horkolás, légzésmegállás, illetve krónikus tüdőbetegséges esetén az altató (az alkohol is) súlyosbíthatja a helyzetet. A felsoroltak megléte esetén feltétlenül ki kell kérni az orvos tanácsát!
  • Gondolja végig nem lehet-e valami olyan betegsége, ami nem hagyja elaludni, vagy ami miatt korábban felébred a kelleténél. Ilyenkor az alvászavar a kiváltó ok kezelésével orvosolható, pl. ízületi gyulladás esetén fájdalomcsillapítót, nem altatót kell alkalmazni.
  • Kérdezze meg orvosát, hogy az egyéb alkalmazott gyógyszerei között, amely fokozza az éberséget.
  • Amennyiben gyógyszer nélkül nem tud javítani alvási nehézségein, először a legenyhébb szerrel kezdje a terápiát, pl. gyógyteával. E módszer hatása csak néhány éjszaka után mutatkozik, ne adja fel az első sikertelen próbálkozás miatt.
  • Ha az előző módszerek nem használnak, szükség lehet valamilyen enyhébb altatópirulára. Ha ezek sem hoznak javulást, orvoshoz kell fordulni, hogy fel lehessen deríteni a kiváltó okot.
Az altatókról

Altatók... Ne szedjük könnyelműen!

A leggyakrabban használt altatók közé tartoznak a nyugtatók, a minor trankvillánsok és a szorongáscsökkentők. A legtöbbjük biztonságosan szedhető, azonban hozzászokás esetén mindegyikük hatástalan lehet. Az altatók, illetve szorongáscsökkentők elhagyásakor elvonási tünetek léphetnek fel. Amennyiben a szert néhány napnál tovább szedték, az altató elhagyása az eredeti alvási probléma hirtelen romlását (rebound inszomnia) és a szorongás felerősödését vonhatja maga után. Ajánlatos a szer adagját lassan csökkenteni. A szedés teljes elhagyása hetekig tarthat.

A legtöbb altató receptköteles. Ennek az az oka, hogy ezekre a szerekre rá lehet szokni, függőség fejlődhet ki, és túladagolás is bekövetkezhet. Különösen idősek és légzési zavarokkal küszködő betegek esetében kockázatos az alkalmazásuk, ugyanis ezek a szerek gyakran csökkentik az agy légzőközpontjának a működését. Éberséget csökkentő hatásuk miatt a vezetés és a gépkezelés veszélyei fokozottak. Különösen veszélyes az alkohollal, opiátokkal, antihisztaminokkal vagy antidepresszív szerekkel való párosítás. A fenti szerek mindegyike álmosságot és légzéscsökkenést okoznak; kombinálva a szereket ezeknek a hatásoknak a veszélyei fokozottak.

Ma még a leggyakrabban alkalmazott altatók a benzodiazepinek, de nem ezek a legkorszerűbbek. Mind a nagyon rövid, mind  a túl hosszú felezési idejű gyógyszerek számos potenciálisan veszélyes mellékhatással rendelkeznek.

Az úgynevezett nem benzodiazepin szerkezetű altatókhoz tartoznak a zolpidem és a zopiclon hatóanyag tartalmú altatók. Ezek új, modern készítmények, melyek a természetes alvást próbálják visszaállítani, azáltal, hogy megőrzik az alvás élettani szerkezetét, ezért pihentetőbb alvást és frissebb másnapi ébrenlétet biztosítanak, továbbá nagyobb biztonsággal alkalmazhatók számos veszélyeztetett betegcsoportnál, mint időseknél, szívelégtelenségben illetve, egyes szervi, agyi elváltozásokban szenvedőknél, rosszabb általános állapotú betegeknél.
Mindkét hatóanyag gyors hatású altatószer. Csökkenti az elalváshoz szükséges időt, az éjszakai felébredések számát, az alvásidőt meghosszabbítja. Bevétele után fel kell készülni gyors hipnotikus hatására, majd 7-8 óra zavartalan alvást kell biztosítani.

Az egykor leggyakrabban szedett barbiturátok és a meprobamat nem olyan biztonságosak, mint a benzodiazepinek. A klorálhidrát viszonylag biztonságos, de hatása gyenge. A benzodiazepineknél jóval ritkábban alkalmazzák.

Néhány antidepresszív szer, pl. az amitriptilin jó hatású lehet depresszióhoz kapcsolódó alváshiányban és pánik rohamokhoz társuló kora reggeli ébredések esetén. Mellékhatásai, különösen időskorban kedvezőtlenek lehetnek.

A difenhidramin és a dimenhidrinát két olcsó, recept nélkül is beszerezhető szer, mellyel az enyhe, alkalmi alvási problémák kezelhetők. Mindazonáltal ezek a szerek fő hatásukat tekintve nem altatók, és – különösen idősekben – mellékhatásaik is lehetnek.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: altatók  alvászavar 
© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!