Ma Izidor napja van. Holnap Vince napja lesz.
A+ A A-

Rendkívüli betegség - elájul a nevetéstől...

kelly timson2Egészen rendkívüli betegsége van egy brit nőnek: menten elalszik, ha elneveti magát.

A 25 éves Kelly Timson van, hogy egy nap alatt 20 alkalommal is meglepetésszerűen álomba csuklik, ezért mindig felügyel rá vagy az anyja, vagy a fivére. Elaltatásához elég, ha valaki elmond egy viccet, olyat persze, amely önkéntelenül megkacagtatja a nőt, és ő máris elájul.

A jelenség ritka ugyan, de nem egyedülálló. Jó pár ember szenved alvásrohamoktól, ha hirtelen erős érzelmi hatás éri, amely nevetésen kívül lehet düh, ijedtség, de akár heves szeretethullám is. 


A narkolepszia tünetei
Négy tünet jellemző a narkolepsziában, de általában egy időben nem mind a négy van jelen. Az első tünet a rohamszerű elalvás, leggyakrabban valamely monoton cselekvés közben (akár autóvezetés közben is!), a második tünet az úgynevezett kataplexia, amikor a páciens szintén hirtelen, rohamszerűen, tónustalanul összeesik, majd nem képes mozgatni végtagjait, vagy legalábbis izmai nagy részét. Ekkor is regisztrálható alvástevékenység az EEG-n, de a beteg általában tudatánál van és megéli lebénultságát. Ez a tünet leggyakrabban valamilyen érzelmi szempontból fokozott helyzetben jelenik meg. A harmadik tünet a bénultság elalvás előtt, vagy ébredés után. A negyedik tünet az elalvás, illetve felébredés körüli hallucinációk (érzékcsalódások: víziók, hanghallások stb.) megjelenése.

Timsonnak – aki a kenti Ashford városában lakik – van két fia, 5 és 2 évesek. Nem kizárt, hogy a kisebbik örökölte a betegséget, mert két hete anyjáéhoz hasonló rohamot kapott egy nagyáruházban. Az orvosi vizsgálatok eredményei még nem ismeretesek.

A cikk a reklám után folytatódik

„Átkozódnék, ha kiderülne, hogy a fiamnak is ugyanez a baja, mert az kihat egész életére. Hiába szeretnék például a barátaimmal elmenni egy italra, nem tehetem, mert amint valaki megereszt egy viccet, máris rácsuklom az asztalra, mint egy hullamerev részeg” – idézte a nőt a brit Metro.


A nő most újfajta gyógyszert próbál ki, és reméli, hogy egyszer akár kabaréba is mehet – mint néző.


kelly timson

MTI

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Kelly Timson  alvásroham  kataplexia  narkolepszia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!