Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Sámuel és Hajna napja van. Holnap Menyhért és Mirjam napja lesz.
A+ A A-

A rossz alvás és a magas vérnyomás kockázata

insomnia 47049925Nagyobb kockázattal alakul ki magas vérnyomás azoknál, akik rosszul alszanak éjszakánként – idézte amerikai kutatók megállapítását kedden a BBC hírportálja.

A tanulmányban 784 páciens egészségét követték nyomon, aminek során úgy találták, hogy akiknél a legkevesebb volt a mélyalvás időtartama, azoknál 83 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki magas vérnyomás azokhoz képest, akiknél a leghosszabb volt ez a szakasz.

A 2007 és 2009 között lefolytatott vizsgálatba 65 év feletti férfiakat vontak be, akik közül kezdetben egyiknek sem volt magas vérnyomás betegsége. A tanulmány végére 243 résztvevőnél alakult ki hipertenzió.

A vizsgálatban mérték, hogy az önkéntesek alvásuk közben mennyi időt töltöttek lassú hullámú, mélyalvásban, majd ennek ideje alapján csoportokba sorolták őket. A legrövidebb időt – az alvás teljes tartamának mindössze 4 százalékát – mélyalvásban töltő férfiaknál 83 százalékkal nagyobb volt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, mint a legtöbb időt – a teljes alvás 17 százalékát – mélyalvásban töltő embereknél.


Susan Redline, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa, a tanulmány egyik szerzője kiemelte, hogy eredményük szerint a gyenge alvásminőség – amely a lassú hullámú alvás idejének rövidülésében nyilvánul meg – jelentősen növeli az egyének kockázatát a magas vérnyomás kialakulására. A kutató úgy véli, hogy bár tanulmányuk férfiakra összpontosított, megállapításuk a nőkre is érvényes lehet.

Az eredeti tanulmányt a Hypertension című szakfolyóiratban tették közzé.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: alvászavar  hipertenzió  hipertónia  magas vérnyomás 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!