Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vendel és Irén napja van. Holnap Orsolya napja lesz.
A+ A A-

Genetikai úton is hízlal az alváshiány

Genetikai úton is hízlal az alváshiányA rövidebb éjszakai alvás fokozhatja az elhízás genetikai kockázatainak kifejeződését, ugyanakkor a megfelelő mennyiségű alvás visszaszoríthatja a testsúlyt befolyásoló genetikai tényezőket – derül ki az Associated Professional Sleep Societies minneapolisi konferenciáján, a SLEEP 2011-en közzétett tanulmányból.

Örökölhető a BMI?

Az 1811 ikerpár részvételével készült vizsgálat azt mutatta, hogy az alvási időtartam örökletessége 32 százaléka, a közös környezeti tényezők az alvási időtartamra gyakorolt hatása pedig elhanyagolható. A hosszabb alvási időtartam az alacsonyabb testtömeg-indexszel hozható összefüggésbe.

A viselkedés-genetikai modellezés jelentős kölcsönhatást mutatott a genetikai és a közös környezeti hatások a testtömeg-indexre (BMI) gyakorolt hatásaiban. A BMI örökölhetősége hét óra alvási időtartam esetén több mint kétszer akkora volt, mint a BMI örökölhetősége, amikor az alvási időtartam kilenc órának felelt meg.

A testsúly örökölhetősége az alvási időtartam növekedésével párhuzamosan csökken” – számolt be a kutatás vezetője, Dr. Nathaniel Watson, a Washington Egyetem neurológusa. „Úgy tűnik, van valami a rövid alvásban, ami kedvező környezetet biztosít az elhízással összefüggő gének kifejeződése számára. Az epidemiológiai bizonyítékok már korábban kimutatták, hogy a rövid alvás összefügg az elhízással.

Tanulmányunk még egy lépéssel továbbviszi az elméletet, és kimutatja, hogy a kevés alvás fokozza az elhízással kapcsolatos gének kifejeződését.”

Kapcsolódó kifejezések: BMI  alváshiány  elhízás  genetika  túlsúly 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!