Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vendel és Irén napja van. Holnap Orsolya napja lesz.
A+ A A-

Az „éjjeli baglyok” nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak

Az „éjjeli baglyok” nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosakA legfrissebb tanulmányok szerint azok az emberek, akik éjszakánként sokáig maradnak ébren, nagyobb eséllyel szednek fel plusz kilókat, mint azok, akik korán ágyba bújnak. Ők ugyanis átlagosan több gyorséttermi ételt esznek, és több kalóriát is visznek be a szervezetükbe.

Ez az életmód havonta akár plusz egy kilogramm súlygyarapodást is jelenthet

A kísérletek során 51 alanyt vizsgáltak, akik átlagéletkora 30 év volt. Közülük 23-an leggyakrabban 3:45-kor feküdtek le aludni, és 10:45-kor keltek, a többiek 0:30-kor aludtak el, és 8:00-kor ébredtek. A kutatásokból kiderült, hogy az „éjjeli baglyok” átlagosan 248 kalóriával többet vittek be a szervezetükbe naponta, mint azok, akik legkésőbb éjfélkor aludni mentek – írja az Obesity.

Emellett azok, akik sokáig maradtak fönt, jellemzően kétszer annyi gyorsételt ettek, több cukros üdítőt ittak, és csak fele annyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak el, mint a többi alany. Ráadásul a plusz kalóriákat is leginkább a vacsora alkalmával vitték be a szervezetükbe, illetve az éjszakai nassolással.

Ez az életmód havonta akár plusz egy kilogramm súlygyarapodást is jelenthet, amennyiben nem kompenzálják rendszeres sporttal és testmozgással. Márpedig a kísérleti alanyok esetében ez nem volt jellemző – mondta Kelly Glazer Baron egészségügyi pszichológus és neurológus szakoktató.

OrientPress Hírügynökség

Kapcsolódó kifejezések: alvászavar  elhízás  túlsúly 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!