Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Gál napja van. Holnap Hedvig napja lesz.
A+ A A-

Éjszakai szívrohamok és az alvási apnoe

Éjszakai szívrohamok és az alvási apnoeEgy tanulmány kapcsolatot talált az éjszakai szívrohamok és a néhány percenként jelentkező légzésszüneteket eredményező alvási apnoe között. „Az összefüggés nem teljesen bizonyított, bár logikusnak tűnik” – mondta Dr. Virend Somers, a Mayo Klinika kardiológusa, aki a Journal of the American College of Cardiology című lapban megjelent közlemény első szerzője.

„A legtöbb szívroham reggel 6 és dél között alakul ki.” - mondta Somers. „Amennyiben éjszaka történik, mikor a szívnek nyugalomban kellene lennie, akkor annak valamilyen különleges oka van.” Somers munkatársaival már egy évtizede az éjszakai apnoe oki szerepének bizonyításán dolgozik.

 Vizsgálataikban a leggyakoribb formára, az elzáródásos apnoera koncentrál, amelyben a légutak periodikus összeesése akadályozza a levegő áramlását. Somersék a legutóbbi kutatásban 92 szívrohammal kórházba került beteg légzési mintázatát vizsgálták. „Akiknél a szívroham éjszaka történt, azoknál a betegeknél jelentős többségben találtunk éjszakai apnoet”- ismertette Dr. Somers. „Így talán az apnoe az éjszakai szívroham kiváltó tényezője”

 Mivel pusztán egy megfigyeléses vizsgálatról volt szó, ezért nem bizonyító erejű. „A teljes bizonyossághoz apnoeban szenvedő, és egészséges betegeket kellene követni hosszú ideig, és vizsgálni körükben a szívroham előfordulásának különbségét.”- ismerte el Somers.


 Számos vizsgálat bizonyította már, hogy a légzési apnoenak köze van a kardiális problémák kialakulásához.”- mondta a tanulmány kapcsán Dr. Allan Pack a Pennsylvania Egyetem alvás centrumának igazgatója. „Ami újdonság a jelenlegi vizsgálatban, az a szívrohamok előfordulásának pontos ideje. A gyakorlatban ez azt jelenti, ha egy betegnél éjszakai szívroham fordul elő, az mindenképpen felveti a légzési apnoe gyanúját” – mondta Pack.

 Ha vizsgálat igazolja az apnoet, akkor a megszűntetésével jelentősen csökkenthető a további szívrohamok kialakulásának kockázata. A pozitív nyomással történő szájmaszkos lélegeztetés képes megakadályozni a légutak összeesését. „Ez kényelmetlen lehet, de mindenképpen hatásos.” – mondta Pack.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: légzésszünet  szívroham  éjszakai 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!