Ma Emil és Csanád napja van. Holnap Magdolna napja lesz.
A+ A A-

C-vitamin - mit okoz a hiánya vagy többlete?

top-vitamin-c-fruitsA C-vitamin (aszkorbinsav) nélkülözhetetlen a csont és a kötőszövet (a többi szövetet és szervet öszszetartó szövetek) kialakulásához.

 A C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, illetve a sebek és az égési sérülések gyógyulását. Az E-vitaminhoz hasonlóan a C-vitamin is antioxidáns, védi a sejteket a normális sejtműködés melléktermékeiként keletkező szabad gyökök által okozott károsodásoktól.

C-vitamin hiány

A C-vitamin hiánya skorbutot okoz. Felnőttekben a hiány oka általában az étrend alacsony C-vitamin-tartalma. A hiány például olyan személyekben alakulhat ki, akik csak szárított húst, teát, pirítóst és konzerv-zöldségeket fogyasztanak. A terhesség, a szoptatás, különböző műtétek és az égési sérülések jelentősen növelhetik a szervezet C-vitamin igényét, ezáltal a C-vitamin-hiány kialakulásának kockázatát. A dohányzás 30-50%-kal növeli a napi C-vitamin igényt.

A skorbut ritkán alakul ki csecsemőkben, mert az anyatej és a tápszerek általában elegendő C-vitamint tartalmaznak.

Felnőttekben a pár hónapon át tartó, C-vitaminban szegény étrend bőr alatti vérzéseket okoz (főleg a szőrtüszők körül vagy véraláfutásként) az ínynél és az ízületeknél. További tünetek az ingerlékenység, a depresszió, a súlyvesztés, a fáradtság és az általános gyengeség. Az fogíny duzzadttá, lilává és szivacsossá válik. A fogak meglazulnak. Fertőzések alakulnak ki, a sebgyógyulás elhúzódik

Csecsemőkben a tünetek az érzékenység, a mozgás közben érzett fájdalom és az étvágytalanság. A csecsemő súlya nem nő kellő mértékben. A csontnövekedés elégtelen, vérzés vagy vérszegénység léphet fel.

A skorbut a tünetei alapján diagnosztizálható, a vérvizsgálat alacsony C-vitamin-szintet mutat. A kezelés napi C-vitamin-pótlásból áll. Ez a kezelés vas pótlásával kombinálva meggyógyíthatja a vérszegénységet.

A cikk a reklám után folytatódik

Túlzott C-vitamin bevitel

Egyesek magas dózisban szednek C-vitamint, mivel antioxidáns, és védi a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodásoktól. A szabad gyökök a sejtek normál működésének melléktermékei, és az általános vélekedés szerint sok rendellenesség, például az ateroszklerózis, a rák, a tüdőbetegségek, a megfázás, a szemhályogok és a memóriavesztés kialakulásában is szerepük van.

Hogy a nagy dózisú C-vitamin fogyasztása véd-e ezek ellen a rendellenességek ellen, nem tisztázott. A hályogok kialakulása elleni védelem mellett szól a legtöbb bizonyíték. A magas dózisban (a biztonságos felső határig) szedett C-vitamin általában nem mérgező, néha azonban hányingert vagy hasmenést okozhat, és megváltoztathatja egyes vérvizsgálatok eredményét.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: C-vitamin  skorbut  vitaminhiány 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!