Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Angelika napja van. Holnap Károly és Karola napja lesz.
A+ A A-

Depresszió ellen és koleszterincsökkentésre: niacin

Depresszió ellen és koleszterincsökkentésre: niacinA niacin és a niacinamid (vagy nikotinsav) a B3-vitamin formái. Sokféle ételben megtalálhatóak, így az élesztőben, a húsban, a halban, tejben, tojásban, zöld leveles növényekben, babfélékben, gabonákban. A niacin és a niacinamid táplálékkiegészítőkből is pótolható (B-vitamin komplexek).  

Niacin - B3-vitamin: a szénhidrát, zsír és fehérje metabolizmusban nélkülözhetetlenek, a sejtek elektronszállításában is óriási szerepük van

A vitamin legnagyobb raktára a máj. Fehérjében gazdag táplálkozás esetén nem alakul ki komoly hiányállapot (ez egyébként manapság csak fejlődő országokban gyakori), mivel triptofánból is képződik testünkben niacin.

Mely területeken hatásos?

  • A B3-vitamin nélkülözhetetlen az energiatermeléshez, a vércukorszint kontrollálásához, antioxidáns működésekhez és méregtelenítő reakciókhoz.
  • Segít az ízületi gyulladásban szenvedőknek, mivel gyulladáscsökkentő hatású és a porcképződést is támogatja.
  • A niacinamidnak pozitív hatásai lehetnek cukorbetegség esetén.
  • Kedvezően hat az időszakos sántításban (intermittent claudication), melyet az alsó végtag artériáinak szűkülete, ennek következtében a járáskor fellépő helyi oxigénellátási zavar és az így létrejövő görcsös fájdalom okoz. Ebben a niacin értágító hatása játszik szerepet.
  • Enyhítheti a depressziót, és az álmatlanságot.

Továbbá:

A niacint  és a niacinamidot a B3-vitaminhiány és a vele összefüggő tünetek enyhítésére esetén adják (pellagra).  Skizofrénia, hallucinációk, Alzheimer-kór, a korral megjelenő gondolkodási képesség-csökkenés, krónikus agyi szindróma, depresszió, alkoholfüggőség, és ödémák kezelésénél szintén bevált.

Gyulladásos aknék, sőt, ADHD (attention deficit hyperactivity disorder, figyelemhiányos hiperaktív zavar), ízületi gyulladás, PMS (premenstruációs szindróma)-okozta fejfájás orvoslására  alkalmazzák. Jótékony hatása van az emésztési és detoxikációs folyamatokra, gátolja az öregedést, csökkenti a vérnyomást, javítja a vérkeringést és az orgazmuskészséget, a zöldhályog megelőzésében szintén kedvezően hat.

A niacin és a niacinamid a szervezet optimális cukor-zsírháztartásának fenntartásához szükségesek. A niacin ezenkívül gátolja a vérrögképződést, valamint optimalizálja egy fajta vérzsír (a triglicerid) szintjét a vérben.

A cikk a reklám után folytatódik

Niacin és niacinamid: tegyünk különbséget!

A B3-vitamin szerepet játszik a nemi hormonok, a tiroxin és az inzulin szintézisében is. A két vegyület egyaránt megtalálható a különböző készítményekben, de a vitaminhiány megelőzésén kívül nem azonos a felhasználási körük. A niacin forma a vér koleszterin-szintjét csökkenti hatásosan, míg a nikotinamid forma az ízületi gyulladás (reumatoid arthritis és osteoarthritis ) kezelésében hasznos. Utóbbi lassíthatja vagy meggátolhatja az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását, valamint rákellenes hatása is van. A nikotinamid növeli az inzulinérzékenységet és az inzulin szekréciót, több vélemény szerint is képes az 1-es típusú cukorbetegség kezdeti fázisában kitolni az inzulinigény növekedésének bekövetkeztét.

Az 50 mg-ot meghaladó niacin dózis (de a nikotinamid nem) átmeneti bőrpírt okozhat. Ezt a gyártók lassú felszabadulású termékekkel küszöbölik ki, melyek viszont növelik a májkárosodás veszélyét.

A niacin a glükóz-toleranciát ronthatja, ezért cukorbetegek csak fokozott vércukor ellenőrzés mellett használják! Fekélybetegek, köszvényesek és emelkedett májenzim-értékű, májbeteg emberek lehetőleg ne használjanak nagy dózisú B3 készítményeket, csak ha az orvos egészségügyi okokból felírja.

Mivel a niacin és a niacinamid befolyásolhatja bizonyos szerek (vérnyomáscsökkentők, antibiotikumok, statinok és más készítmények) hatását, feltétlenül konzultáljunk orvosunkkal a szedés előtt.

(Fotó: sxc.hu)

Kapcsolódó kifejezések: B3-vitamin  depresszió  koleszterin  niacin  niacinamid  vitaminok 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!