Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Nándor napja van. Holnap Vendel és Irén napja lesz.
A+ A A-

Nővérszemmel... a kórházból

Nővérszemmel... a kórházbólNéhány beteg bőröndnyi „felszereléssel” érkezik a kórházba, majd kiderül, hogy a fontos dolgok fele mégis otthon maradt, a többi pedig felesleges. Javaslom, feltétlenül legyen a csomagban saját evőeszköz, tányér, pohár, bögre, minden szükséges tisztálkodószer és eszköz, WC papír, köntös, papucs és hálóruha. Fontos, hogy a beteg ne felejtse otthon korábbi leleteit, igazolványait sem.

A látogatók többsége „csak egy kis hazai” jelszóval, tömött szatyrokkal hozza az ételt az éhezőnek

Tény, hogy a kórházi koszt kevés, de kérem, vegyék figyelembe betegük egészségi állapotát! Számtalanszor megesett, hogy a „cukros” néninek cukrozott üdítőt, a köszvényesnek belsőséget hoztak, ami komoly bajokat okozhatott volna. A csomagokban legyen inkább zöldféle, gyümölcs, magas vitamintartalmú étel, ital.

A betegek döntő többsége gyógyulni jön hozzánk, mégis előfordul, hogy valaki a kezelések helyett büfézik, a gyógyszereit pedig egyszerűen „elfelejti” bevenni. A felvételi irodán ugyan aláírt egy nyilatkozatot, amellyel beleegyezett a szükséges vizsgálatokba, azonban menet közben visszakozik. Ilyenkor távozik, vagy újra nyilatkozik. Ritkábban ugyan, de tapasztaljuk, hogy a beteg alkoholt csempésztet a szekrényébe, s éjszakánként igen vígan érzi magát. A kórház hazaküldheti a rendbontót, a zárójelentésen feltüntetve, miért nem folytatja a gyógykezelést. Tanácsos a szabályokat betartani, hiszen ilyenkor a szegény háziorvos „házalhat” tovább betegével.

A szabad beteglátogatásról

A szabad beteglátogatástól még mindig félek, mert szerintem a mai magyar egészségügy erre még nincs felkészülve. Gondoljanak csak a túlzsúfolt, sokágyas kórtermekre, ahol egyszerűen nincs lehetőség a látogatók folyamatos jelenlétére a betegek és a gyógyítás zavarása nélkül.

Gyakran az egy kórteremben fekvő betegek sem férnek meg egymással. Az állandóan beszélő, az örökösen „intézkedő”, az ok nélkül nővéreket csengető, a mindennel elégedetlen beteg hamar kiváltja a társai ellenszenvét is.

Sűrűn előfordul, hogy a beteg elégedetlen gyógyulása folyamatával és ütemével. Ilyenkor igyekszem elmagyarázni neki betegsége lefolyását, gyógyulása lépcsőit. Tapasztalataim szerint a legtöbbet úgy tudok segíteni, ha meghallgatom a türelmetleneket. A leggyakrabban az derül ki, hogy az igazi problémák nem is a „kórházban”, hanem a lelkükben gyökereznek. Az pedig tény, hogy a családi, munkahelyi gondok miatti gyötrődés lényegesen hátráltatja a gyógyulást.

Kapcsolódó kifejezések: bőrönd  kórház 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!