Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

Alzheimer-kór - a fejtörők haszna

puzzle demencia ellenA Neurology című szaklapban közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy sosem késő elkezdeni az agyunkat tornáztatni: kártyázni, puzzle-t kirakni, társasjátékozni, olvasni. A kutatásba bevont kétezer, átlagban 80 éves idős ember közül a magas szellemi aktivitású kategóriába tartozóknál átlagosan 94 év körül jelent meg a demencia, míg az alacsonyabb szellemi aktivitást mutatók között öt évvel korábban.

Sosem volt kérdés, hogy a szellemi frissesség fenntartásának egyik kulcsa az, ha agyunkat folyamatos munkára ösztönözzük. Az azonban egészen friss tudományos eredmény, miszerint mindezzel akár 5 évvel is késleltethetjük az Alzheimer-kór megjelenését.. A Neurology szakfolyóiratban júliusban közölt cikk azt támasztja alá, miszerint sosem késő elkezdeni kártyázni vagy puzzle-ket kirakni. Ráadásul ezek olcsó és könnyen elérhető tevékenységeknek is számítanak.

A vizsgálatban közel kétezer, 80 éves átlag életkorú személy állapotát követték nyomon hét éven keresztül. A résztvevőket minden évben különféle szellemi frissességgel kapcsolatos teszttel mérték fel. A vizsgálat kezdetén a szellemi aktivitás mértékére is rákérdeztek, mégpedig önkitöltős kérdőívek segítségével, ahol ötpontos skálákon kellett olyan kérdésekre választ adni, mint például: „Az elmúlt évben milyen gyakran olvasott könyvet?” Hasonlóképpen rákérdeztek az olyan, gondolkodást igénybe vevő játékokra is, mint a társasjáték, kártyázás, puzzle. Nem csak az aktuális szellemi aktivitást mérték fel, hanem a résztvevők gyermekkortól mutatott aktivitását feltérképezték. 

Ezt követően mindenkihez hozzárendeltek egy pontszámot, ami a szellemi fittség mértékét tükrözte: magas aktivitásúnak azok számítottak, akik heti több alkalommal végezték a fenti tevékenységeket, míg az alacsony aktivitás kategóriájába azokat sorolták, akik évente pusztán néhány alkalommal. 

DiabFórum magazin

Az utánkövetés során aztán kiderült, hogy a magas szellemi aktivitás kategóriájába tartozók közül, akiknél idővel megállapították a demenciát, az átlagéletkor 94 év volt. Ezzel szemben a legalacsonyabb szellemi aktivitást mutatók csoportjában ez öt évvel korábban, átlagosan 89 éves korban történt meg. 

A tanulmány szerzői szerint sikerült bebizonyítaniuk, hogy a szellemileg stimulálóbb tevékenységeket végzők esetében kitolódhat a demencia megjelenésének időpontja. Ráadásul az adatok arra mutatnak, hogy a szellemi hanyatlás kezdetének időpontját sem a korábbi szellemi aktivitás mértéke, sem az iskolázottság foka nem jelezte előre megbízhatóan, ehelyett sokkal fontosabbnak mutatkozott az idős korban mutatott aktivitás mértéke. 

Mindez arra mutat rá, hogy nem csak, hogy nem késő elkezdeni az olvasást, kártyázást és kirakós játékokat, hanem egyenesen elengedhetetlen, hogy idős korban sok ilyen tevékenységben legyen részünk.

Forrás: felejtek.hu

  

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: alzheimer-kór  demencia  fejtörők  puzzle 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!