Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

Időskori vezetés – mikortól kockázatos?

idos soforMeddig vezethet autót a nagypapa, a dédmama? Egyes országokban már fontolgatják, hogy az aggkorban lévőknek korlátozott jogosítványt adjanak ki, amelyik csak az ismerős útvonalakon, a lakhely, az orvos és a gyerekek közötti ingázást teszi lehetővé. De milyen veszélyei vannak az időskorú vezetésnek? - teszi fel a kérdést a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal cikke.

A demográfiai változásoknak, az általánosan jobb egészségi állapotnak és a magas gépjármű-ellátottságnak köszönhetően folyamatosan emelkedik a motorizált nyugdíjasok száma a világban. Mindez eddig ismeretlen problémákat vet fel, nevezetesen azt: egy idős ember mikortól válik a közutakon ön- és közveszélyessé?

A vezetést kizáró tényezők

A józan ész azt diktálja: ha a vezetés a legkisebb kockázattal is jár, abba kell hagyni. Az első mai értelemben vett motorizált nemzedék azonban nyolcvanon túl sem szívesen mond le az autózásról, így a probléma egyre akutabb lesz. Természetesen a magas életkor önmagában nem elég ok arra, hogy egy korosztályt kollektíven eltiltsanak az autóvezetéstől. Az persze igaz, hogy az évek múlásával az autóvezetéssel összeférhetetlen betegségek száma is nő, de egy 20 éves ugyanúgy alkalmatlan lehet a vezetésre, ahogy egy 80 éves alkalmas.

Egy bizonyos életkor elérése után azonban valóban változik az ember észlelési gyorsasága, a reflexek enyhe lassulást mutatnak. A legveszélyesebb hátrányok azonban azok, amelyekről a sofőrnek nincs is tudomása:

  • korlátozott vizuális funkciók: látásélesség, nem megfelelő kontrasztérzékenység;
  • olyan betegségek, amelyek rossz közérzettel, váratlan rosszulléttel járhatnak a vezetés közben;
  • különböző szívbetegségek;
  • kezeletlen cukorbetegség;
  • epilepszia;
  • fizikai alkalmatlanság;
  • súlyos pszichiátriai betegségek;
  • a vezetésre kiható gyógyszerek szedése;
  • a különböző függőségek: gyógyszer, alkohol, drog.

Az idős vezetők végzetes baleseteinek száma a nemzetközi egészségügyi nyilvántartás szerint 75 évtől kezd érzékelhetően megnőni. A 85 évesnél idősebb vezetők mutatója rosszabb, mint a tinédzsereké vagy a húszas éveik elején járóké. Az idősebb vezetők sérülékenyebbek, kisebb esélyük van egy baleset túlélésére vagy a baleset során keletkezett sérülésekből való felépülésre. Ugyanakkor a tizenévesek vezetési szokásai sem megnyugtatóak: a brit statisztikák szerint a szigetországi tinédzserek, akik az autóvezetők mindössze 1,5 százalékát alkotják, a súlyos közúti balesetek 12 százalékát okozzák.

DiabFórum magazin

Kapcsolódó kifejezések: gépkocsivezetés  időskori vezetés  jogosítvány 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!