Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Ma Adél napja van. Holnap Martina és Gerda napja lesz.
A+ A A-

Az időseknek gondot okoz az egészségükkel kapcsolatos információk értelmezése

pills 10344238A 65 év feletti britek közül minden harmadiknak gondot okoz az egészséggel kapcsolatos alapvető információk megértése - közölte a BBC hírportálja.

Közöttük kétszer nagyobb a valószínűsége az öt éven belüli elhalálozásnak, mint azok körében, akiknek nincs problémájuk az ilyen jellegű információk értelmezésével.

A University College London munkatársai közel 8 ezer felnőttnél tesztelték az aszpirinhez tartozó instrukciók megértését. A tesztben a kutatók négy kérdésre kértek választ olyan utasítások alapján, amelyek nagyon hasonlítottak az aszpirin csomagolásán lévőkhöz. Az értékelésben arra voltak kíváncsiak, hogy az idős emberek mennyire értették meg az elolvasott információkat.


A résztvevők 67,5 százaléka érte el a maximális pontszámot (jó értő olvasás), 20 százalékuk egy kérdésre helytelen választ adott (közepes értő olvasás), 12,5 százalékuk pedig kettő vagy annál több kérdést is hibásan válaszolt meg (gyenge értő olvasás). A 80 év felettiek csaknem fele nem tudta helyesen megválaszolni a négy kérdést, míg a 60 évnél fiatalabbak körében csak minden negyedik emberre volt ez érvényes.

A cikk a reklám után folytatódik

A teszt elvégzése után öt évig követték nyomon az önkénteseket. Ez alatt a jó értő olvasó csoportba került résztvevők 6,1 százaléka halt meg, a közepes csoportban végzetteknek 9 százaléka, míg az értő olvasás szempontjából gyengék kategóriájában 16 százalék volt a halálozási arány. Utóbbi csoportban gyakrabban fordultak elő depresszív tünetek, fizikai korlátozottság és olyan krónikus betegségek is, mint a diabétesz, a szélütés, az asztma vagy a szívbetegségek.


Amikor a kapott adatokat módosították olyan tényezőkkel, mint az életkörülmények, a képzettség, a jövedelem és az általános egészségi állapot, akkor csökkent ugyan az értő olvasás és a halálozási kockázat közötti kapcsolat, de nem tűnt el.


MTI

Kapcsolódó kifejezések: gyógyszer szedés  gyógyszer tájékoztató 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!