Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Judit napja van. Holnap Árpád és Árpádina napja lesz.
A+ A A-

Még mindig elfogadható módszer a hőhullámok hormonális kezelése

woman-women-mobile-89809-lAz ösztrogén női nemi hormon alkalmazása alacsony dózisban, rövid időn keresztül egy hatásos, és biztonságos kezelési módszer – olvasható a Climacteric nevű folyóirat oldalain.

A menopauza egyik zavaró tünete a hőhullámok jelentkezése

A menopauza egyik zavaró tünete a hőhullámok jelentkezése, melynek kiküszöbölésére érdemes hormonpótló kezelést alkalmazni. A módszert igen széles körben alkalmazták 2002-ig, azonban az ösztrogén és progeszteron kombinációjából álló gyógyszer adását leállították, ugyanis egy felmérés megállapította, hogy a készítmény megnöveli a szívbetegség, a szélütés (stroke), az emlőrák, és a vérrögképződés kockázatát.

Mindazonáltal a vizsgálat szerint a fiatalabb, méheltávolítás miatti menopauza átesett hölgyek esetén a kizárólag ösztrogént tartalmazó gyógyszert még évekig alkalmazni lehetett anélkül, hogy kockázatnövekedéssel kellene számolni. Ennek eredményeként az ösztrogénpótlást később kis mennyiségben, rövid ideig tartó kurzusban ajánlották. Az új vizsgálat, melyről Dr. JoAnn E. Manson számolt be, megállapította, hogy ezzel a módszerrel az idősebb hölgyek 90 százaléka is tünetmentessé tehető, vagyis javul az érintett hölgyek életminősége.

A cikk a reklám után folytatódik

Azonban a hormonpótló kezelést kerülni kell azok esetén, akiknél a menopauza tünetei nem jelennek meg, illetve akik kórtörténetében hormonra reagáló rosszindulatú daganat, illetve szív- és érrendszeri betegség szerepel. Az utóbbi két esetben alternatív megoldásként antidepresszánsok, illetve görcsoldók használatát ajánlják.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: hormonpótlás  hőhullámok  menopauza  ösztrogén 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!