Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Menyhért és Mirjam napja van. Holnap Bence napja lesz.
A+ A A-

A csontritkulás elől nem menekülhetünk

A csontritkulás elől nem menekülhetünkA változókor változóan hat a középkorúak szervezetére. Akinek nincsenek panaszai, annál is nyomot hagynak a hormonális változások. Például megkezdődik a csontritkulás.

A változókor a nők 48-52, a férfiak 56-58 éves kora körül következik be

A nőknek megszűnik a menstruációjuk, mert hirtelen csökken petefészekhormonjaik termelése. Ezek a hormonok többféle szerepet is betöltenek. Legismertebb feladatuk a termékenység fenntartása. Emellett felelősek az általános közérzetért, a bőr tónusáért, a húgyszervek megfelelő állapotáért, a hüvely hámjának egészségéért. Kiemelkedő szerepük van a csontok természetes erejének megőrzésében.

Ezt fiatal korban maradéktalanul ellátják, de a hirtelen jelentős mértékű hormonszintcsökkenés miatt csontritkulás (oszteoporózis) alakul ki, kevesebb lesz a csontok tömege – ismertette dr. Balogh Ádám docens, a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika menopausa és osteoporosis szakrendelésének
 konzultánsa az EgészségCentrum Magazinnak.

– Tudni kell, hogy a csont az egész élet során folyamatosan lebomlik, illetve felépül, megújul. Változókorban gyorsabban bomlik és lassabban épül. Csökken a csontok szerves, szervetlen és sejtes állománya. Ha olyan megterhelés éri őket, amit fiatalabb életkorukban tökéletesen tudtak ellensúlyozni meghajlással, szilárd ellenállással, ezt a változókorban – gyengeségük miatt – nem tudják, és könnyen eltörhetnek.

A cikk a reklám után folytatódik

A nők esékenyebbek a csonttörésekre, az azokból kialakuló szövődményekre,
 mint a férfiak

Egyrészt csonttömegük kisebb a férfiakénál, másrészt korábban
csökken. Harmadrészt a nők világviszonylatban tovább élnek, mint a férfiak, s ez Magyarországon különösen igaz, s az időskor önálló kockázati tényezője a csontritkulásos csonttöréseknek. A csípőcsonttörések több mint kétharmadának a nők az elszenvedői, kevesebb mint egyharmadának a férfiak.

Az élettani folyamatot megállítani nem lehet, de késleltetni igen. Fontos a testmozgás, ugyanis a csontoknak terhelés alatt marad meg teherbíró képességük, ellenkező esetben leépülnek. Ezért célszerű rendszeresen olyan tevékenységet választani, ami terheli a csontokat, mint séta, kocogás, futás – a szabad levegőn, ugyanis a napfény által a bőrben képződött D-vitamin építi a csontokat. Fontos az egészséges, vegyes táplálkozás, különösen a D-vitamin és a kalcium bevitele. S a recept nélkül kapható D-vitamin és kalcium szedése is javallott a napfényben szegény, késő őszi, téli és tavaszi időszakban. Ha a gyógyszeres kezelésről szólunk, a nők hormonpótlása volt sokáig a járható út a petefészek ösztrogén és gesztogén hormonjainak pótlására, az eredeti élettani állapot visszaállítására.

Ezek a készítmények jó hatással voltak a csontritkulás megelőzésére is, azonban kiderült, hogy káros mellékhatásaik vannak. Így a hosszabb ideig alkalmazott változókori hormonkezelés miatt növekedett a szív-érrendszeri betegségek és az emlőrák gyakorisága. Emiatt a több céllal alkalmazott változókori hormonkezelések visszaszorulnak, és a csontritkulásra célzottan ható gyógyszereket fejlesztettek ki. Természetesen hormonokkal kezelik a hőhullámokat, izzadást, rossz közérzetet, de öt évben határozták meg az alkalmazhatóság időtartamát.

A férfiak csontritkulásgyanúját a 60 év felett bekövetkezett csonttörés, az idős életkor, valamint bizonyos betegségek (pl. sokízületi gyulladások) kelthetik fel.

[OrientPress Hírügynökség / kép: sxc.hu]

© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!