Ma Elemér napja van. Holnap napja lesz.
A+ A A-

Menopauza és alternatív terápiája

Menopauza és alternatív terápiájaA menopauza kiegészítő és alternatív terápiájának kapcsán többek között a táplálkozási korlátozásokat, gyógynövényes táplálékkiegészítők és homeopátiás szerek szedését, akupunktúrát, csontkovácsolási eljárásokat, valamint a masszázsterápiát említhetjük.

A menopauza kellemetlen tüneteit sok nő enyhíti fitoösztrogénekkel, vagyis növényi hormonokkal. Ezek például a lenmagban vagy a cimicifuga racemosa-ban (magyarul poloskavész) is fellelhetőek.

Menopauza: gyógynövények gyógyhatása

A gyógynövények évszázadok óta a népi gyógyászat pillérei, a ma használt gyógyszerek közel fele gyógynövényekben talált hatóanyagon alapszik. A gyógynövénykészítmények nagy része nem minősül gyógyszernek, náluk hiányzik a gyógyszerkészítményeknél bevezetett standardizálás.

A gyártók különféle koncentrációban hozzák forgalomba termékeiket, ezért nagyon könnyen előrfordulhat, hogy túl sokat vagy túl keveset szed be belőlük a beteg.

Segíthetnek a gyógynövények a menopauza tüneteinek csökkentésében?

A fitoösztrogének valóban enyhíthetik a menopauzális tüneteket, mivel enyhe fokú ösztrögén-típusú hatást fejtenek ki. Némelyikük a hőhullámokon kívül a koleszterinszintet is mérsékli. Egyes növényi ösztrogének izoflavonoidokat is tartalmaznak, ilyen például a szója és a belőle készült termékek.

A cimicifuga racemosa (poloskavész) többféle készítményben is megtalálható. Az Észak-Amerikai Menopauza Társaság jelentése szerint a cimicifuga racemosa rövid távon (fél év, vagy annál rövidebb időtartamban)  hatásos a hőhullámok, az éjszakai izzadások és a hüvelyszárazság ellen is. A mellékhatások szerencsére ritkák, gyomor-bélrendszert érintő tünetek alkalmanként  jelentkezhetnek.

A ligetszépe olajat szintén gyakran alkalmazzák hőhullámok ellen, bár tudományos igényű tanulmány nem igazolta a hatást. Mellékhatásai: hányinger, hasmenés, ráadásul nem szedhető együtt bizonyos gyógyszerekkel.

A lenmag az előzőekben említett növényekhez képest a fitoösztrogének másik csoportját tartalmazza. Csak kevés számú kutatást végeztek vele kapcsolatban, a népi gyógyászat hőhullámok enyhítésére alkalmazza. Néhány tanulmány kiemeli, hogy csökkenti a mellrák rizikóját. Kapható mag, liszt és olaj formájában is. Csak az őrölt változat tartalmaz lignant.

A dong quai nevű kínai gyógynövényről is szólnunk kell: több mint 2000 éve használják a hőhullámok és az éjszakai izzadás enyhítésére.

A felsoroltakon kívül még – többek között – az omega-3 zsírsavat, a vörösherét, a ginzenget, a jamgyökér kivonatát, a gingko bilobat, a valériána-gyökeret és a licorice-gyökeret is említhetjük, mint a menopauza tüneteit enyhítő szereket.

A táplálékkiegészítők segíthetnek a menopauzát kísérő egyéb jelek esetén is?

A csonttömeg-vesztés a menopauza általános jelenségei közé tartozik. Megfelelő kálcium (1200-1500 mg/nap) és D-vitamin (400 NE/nap) pótlásával csökkenthető a csonttömeg-vesztés. Jótékonyan közreműködnek a multivitamin és ásványianyag-készítmények is. A kálcium pótlása mind a menopauzális mind a posztmenopauzális időszakban javasolt. A zsírszegény tejtermékek elsőosztályú kálciumforrásnak mondhatóak.  A legoptimálisabb kálciumbevitel a táplálékkal történő felvétel, de számos étrendi kiegészítő áll rendelkezésre.

Tanulmányok egész sora igazolja, hogy a K-vitamin, a magnézium, és a bór fontos szerepet játszanak a csontok egészségének fenntartásában. Fontos, hogy minden esetben az orvossal történő konzultációt követően kezdődjön bármely táplálékkiegészítő szedése.

A cikk a reklám után folytatódik

A menopauza egyúttal fokozott veszélyt jelez a szívbetegségek tekintetében is

A szívdiéta növényi alapú táplálékokból áll, és zsírszegény. Gazdag viszont teljeskiőrlésű gabonákban, zöldség- és diófélékben. Ezekben sok az E-vitamin, a kálium, és a magnézium, amelyek szintén támogatják a megfelelő szívműködést.

Szintén szólnunk kell az omega-3 zsírsavak fontosságáról, amelyek csökkentik a koleszterin szintjét, valamint enyhítik a gyulladásos folyamatokat, hígítják a vért.

Az omega-3-hoz juthatunk: halolaj-kapszulákból,  lazac, tonhal és makréla valamint szardínia és lenmag fogyasztásával.

Véralvadásgátló hatásuk miatt nem ajánlatos műtéti beavatkozás előtt és más véralvadásgátló készítményekkel együtt szedni. Konzultáljunk itt is orvosunkkal.

Mely táplálékok tartalmaznak nagyobb mennyiségű izoflavont?

Az alábbi ételek magas izoflavon-tartalmúak, ezért jól enyhítik a menopauza kínzó tüneteit:

 • Izoflavon-tartalam grammban, 100 gramm táplálékban
 • Szójabab, nyers, zöld  151.17
 • Szójaliszt  148.61
 • Szójabab, pirítva 128.35
 • Szójaital, liszt  109.51
 • Szójasajt  28.20
 • Tofu 27.91
 • Szójatej  9.65

Veszélytelen ezek fogyasztása?

Bár mérsékelt fogyasztás esetén semmilyen káros mellékhatás nem tapasztalható, túlzott szója és izoflavon-bevitel már olyan súlyos következményekkel járhat, mint az ösztrogén-dependens tumoros (például mellrákos) elváltozások.

További kutatások elvégzése szükséges a növényi táplálékkiegészítők hosszútávú hatásának feltérképezése céljából.  Mivel csak kevéssé ismert e szerek hatása, rendkívül fontos a vevők minél teljeskörűbb tájékoztatása.

Mire figyeljünk a nekünk ajánlott alternatív terápiánál?

 • Mi a terápia elve?
 • Hogyan hat?
 • Mi a kockázat?
 • Melyek a mellékhatásai?
 • Hatásos? Mi a bizonyíték?
 • Mennyibe kerül?

Melyek a figyelmeztető jelei annak, hogy nem bevizsgált készítményt szeretnének nekünk eladni?

Az egyik gyanús jel a készímény reklámja. Legyünk különösen óvatosak, ha a termékről telemarketinges hálózaton át vagy e-mail-ben kívánnak bennünket tájékoztatni.

További gyanús jelek:

 • Nagyzoló kijelentések: a készítmény „mindenre” jó.
 • A csomagoláson nem kerül valamennyi összetevő feltüntetésre, bizonyos „titkos formulára” hivatkoznak.
 • Hálálkodó vevői visszaigazolások:  csak a név kezdőbetűivel jelzik személyeket, esetleg a helységnév sem meghatározható. A cégek fizethetnek is ezekért a levelekért.
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!