Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Emília napja van. Holnap Illés napja lesz.
A+ A A-

Felhevülés, hőguta, napszúrás

Felhevülés, hőguta, napszúrásHőségben vagy erőteljes mozgás következtében a szervezet folyadék- és sóvesztesége túl nagy, a hőség ill. a magas láz hőgutát okozhat, ami azt jelenti, hogy a szervezet hőszabályozása felborul.

A beteg kimerült, rosszul érzi magát, szédül, ájulás környékezi, bőre sápadt és nyirkos. A légzése és pulzusa szaporává válik, fejfájás és izomgörcsök keletkezhetnek, ugyanakkor a testhőmérséklet normális. A felhevüléssel együtt járó kiszáradás megelőzése érdekében a beteggel itassunk sok folyadékot.

A felhevült beteg lehetőség szerint sós vizet igyon (egy liter vízhez egy teáskanál só szükséges). Ivás után vigyük árnyékos helyre, hűvösbe, a lábait pedig legalább 30 cm magasan támasszuk fel, az agy vérellátásának javítása érdekében. Orvosi ellátásra akkor is szükség van, ha a beteg állapota javul. Amennyiben romlik az állapota, helyezzük stabil oldalfekvésbe és hívjuk a mentőket.

 

A hőguta jellegzetes tünetei: kivörösödött arc, forró, száraz bőr, dülöngélő járás és igen magas testhőmérséklet

Miután megszűnik a szervezet verejtéktermelése, megszűnik a hőleadás, s a következmény akár eszméletvesztés is lehet. A hőguta esetében is első lépésként vigyük az érintettet hűvös, árnyékos helyre és távolítsuk el a külső ruházatát. Értesítsük a mentőket. Emeljük  félig ülő testhelyzetbe és csavarjuk vizes lepedőbe. A lepedőt tartsuk mindaddig nedvesen, amíg a beteg testhőmérséklete lenem megy 37,5 fok alá (nyelv alatt mérve 38 fok alá). A hűtést úgy is biztosíthatjuk, hogy hideg vizes szivaccsal törölgetjük vagy legyezzük.

Amikor a testhőmérséklet a veszélyes szint alá kerül, a nedves lepedőt cseréljük szárazra. A segítség megérkezéséig ne hagyjuk a beteget magára és figyeljünk rá. Amennyiben a testhőmérséklet ismét megemelkedik, ismételjük meg a hideg vizes hűtést. Ha az állapota rosszabbodik, elveszíti az eszméletét, akkor kezdjünk hozzá az újraélesztéshez.

Gyakori eset a napszúrás

A felhevülés különleges, de igen gyakori esete a napszúrás, ami a védtelen fejet ért közvetlen és erős napsugárzás hatására keletkezik. Jellemzői: kifejezetten kipirosodott és forró arc, fej, hűvös test, fejfájás, hányinger, rosszullét, súlyosabb esetben ájulás, eszméletvesztés.

A napszúrás kisgyermekekre különösen veszélyes, mert a hajuk még ad elegendő védelmet, koponyájuk pedig vékony. A túl sokáig napon tartózkodó gyermekek a napszúrás következtében feltűnően sápadtak, lázasak lesznek. A tünetek megjelenése után azonnal árnyékba kell vinni őket, s a fejet magasabbra helyezve, vizes kendővel borogassuk. Ha a panaszok erősödnek kérjünk orvosi segítséget.

Kapcsolódó kifejezések: Felhevülés  elsősegély  hőguta  napszúrás 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!