Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Teréz napja van. Holnap Gál napja lesz.
A+ A A-

Mégsem annyira egészségtelenek a tejtermékek

cheeseandmilkA British Journal of Nutrition aktuális számában olvasható tanulmány lerántja a leplet arról a tévhitről, miszerint a tejtermékekben lévő telítetlen zsírsavak fokozzák a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Az étrendben a telített zsírsavakat fel kell, hogy váltsák a többszörösen telítetlenek

Ismert, hogy a HDL-koleszterin („jó koleszterin”) szintje jobban jelzi a telített zsírsavak szív- és érrendszerre ható kockázatát, mint az LDL- és a teljes koleszterin, valamint a zsírsavak a teljes vérzsír mennyiségére különbözőképpen hatnak.

Azonban Cindy Schweitzer (Global Dairy Platform) új elemzése szerint a szabályozás ennél bonyolultabb, ugyanis a telítetlen zsírsavak kategóriába sorolt zsírok között merőben eltérő élettani hatású vegyületek vannak, emiatt a csoporton belül is szelektálni kell.

A cikk a reklám után folytatódik

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában a szerepet játszó étrendi tényezők számos mechanizmussal dolgoznak, emiatt nem szabad csak a telített és telítetlen zsírsavak arányát figyelembe venni – vagyis a tej sem feltétlenül növeli a rizikót.

Kapcsolódó kifejezések: tej  tejtermékek  telítetlen zsírsavak  tévhitek 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!