Ma Máté és Mirella napja van. Holnap Móric napja lesz.
A+ A A-

Az „egészségesnek” tartott ultrafeldolgozott élelmiszerek is növelik a szív-érrendszeri kockázatot

ultrafeldolgozott elelmiszerekAz ultrafeldolgozott élelmiszerek – mint a finomított lisztből készült pékáruk, sózott burgonyaszirmok, a legtöbb felvágott, zsíros húskészítmények, a cukros üdítőitalok – fogyasztása jelentős kockázatot jelent a szív- és érrendszeri egészségre – derül ki a Framingham-utódcsoportból, a Framingham Heart Study résztvevőinek második generációjából származó mintegy 3.000 embertől nyert adatokból.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása esetén naponta minden adag 5-9%-kal növeli a komoly szív-érrendszeri elváltozások kockázatát.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása az átlagos amerikai étrend napi kalóriáinak több mint a felét teszi ki, és fogyasztásuk világszerte egyre nő. Mivel a helytelen étrend a szívbetegségek egyik módosítható fő kockázati tényezője, jelentős egészség-előnyöket kínál fogyasztásuk csökkentése.

Nem mindig egyértelmű egy élelmiszerről, hogy ultrafeldolgozott-e vagy nem

Komoly problémát képez viszont, hogy nem mindig egyértelmű egy élelmiszerről, hogy ultrafeldolgozott-e vagy nem. Számos esetben az étel magas fehérjetartalma miatt egészségesnek tűnik, de ez a helyzet pl. a gabonapelyhet tartalmazó, zömmel reggelire fogyasztott müzlifélékkel is, melyek viszont sok esetben nagy mennyiségű cukrot is tartalmaznak. Hasonlóan ítélendők meg a főként gyárilag előállított kenyérfélék is. A vizsgálók megállapításai egyre több bizonyítékot szolgáltatnak arra nézve, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek korlátozása kardiovaszkuláris előnyökkel jár.

Az új elemzés a Framingham-utódok kohorszába bevett emberektől gyűjtött adatokat használta fel: az 1991–1995 során összegyűjtött klinikai mérőszámok és étrendi-információk szolgáltak alapul. A kiinduláskor szív-érrendszeri megbetegedéssel nem rendelkező, átlag 54 éves résztvevő közé 3.003 személyt vettek fel, akiket 18 éven keresztül kísértek figyelemmel. Az induláskor testtömeg indexük átlag 27,3 kg/m² volt, közülük 6%-nak volt diabétesze. A résztvevők naponta átlagosan 7,5 adag ultrafeldolgozott ételt fogyasztottak, jóllehet ezek egy részéről úgy vélték, hogy egészséges élelmiszerek.

DiabFórum magazin

A nyomon követés során 648 szív-érrendszeri esemény lépett fel, köztük 252 súlyos érbántalom (szívizom infarktus, stroke) és 108-an hunytak el. Az elemzés során megállapították, hogy az ultrafinomított élelmiszerek minden napi egy adagja 5%-kal növelte a szív-érrendszeri események számát, ill. 9%-kal a szív-érrendszeri halálozást. Kifejezetten károsnak értékelték a finomlisztből készült kenyér, az ultrafeldolgozott húsáruk, a sós rágcsálnivalók és az alacsony kalóriatartalmú üdítők fogyasztását.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagy választékban állnak rendelkezésre és viszonylag olcsók. Éppen ezért fokozott erőfeszítésekre van szükség ahhoz, hogy folyamatos felvilágosítással, a lakosság edukációjával csökkentsék ezek fogyasztását és a táplálkozást eltolják a minél alacsonyabb feldolgozottsági fokú zöldségek, főzelékfélék, magvak, magas rost-tartalmú pékáruk fogyasztása irányában. Szükséges emellett az egészségtelen élelmiszerek fokozott adóztatása is (pl. snack-adó). 

(Forrás: J.Am.Coll.Cardiol.)

Kapcsolódó kifejezések: ultrafinomított élelmiszerek 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!