Ma Elemér napja van. Holnap napja lesz.
A+ A A-

Top10 mérgező étel, ami akár a halálunkat is okozhatja

Top10 mérgező étel, ami akár a halálunkat is okozhatjaVigyázz, a gyilkosok lehet, hogy már a kamrádban vannak! Bemutatunk 10 féle ételt, amelyek, ha nem vigyázunk, akár halálunkat is okozhatják...

Top10: fugu

Az ördöghal a japánok kedvenc eledele, csak a legprofibb szakácsok készíthetik el. Veszélyessége miatt az egyik legismertebb misztikus étke a japán konyhaművészetnek. Különösen a mája mérgező, ha nem megfelelően van elkészítve. Fogyasztói számára talán éppen e veszéllyel való játék, a felfokozott adrenalinszint és a halál lehetősége jelenti a gömbhal igazi élvezeti értékét.

A tetrodotoxin (TTX) nagyon erős neurotoxin, amely gátolja az idegrendszer működését és ellenálló a főzésre. A méreg nem károsítja a vérkeringést, ezért az áldozat teljesen tudatánál van, miközben megbénul az egész teste.
A kereskedelmi forgalomban kapható fugu biztonságosak mondható és ha betartják az előírt szabályokat akkor nagyon ritkán hallható mérgezés. Legtöbbször ennek mellőzése okozza a szerencsétlenséget, hiszen a mérgezések általában azokat a gyakorlatlan embereket érik, akik maguk dolgozzák fel a halat és utána megeszik ezt. A másik oka, hogy ínyenc falatként fogyasztják a máját, mely csak méregtelenítés után ehető.
A különböző gömbhalak más-más mértékben mérgezőek és nem biztos, hogy halált okoznak. A fogyasztók érezhetnek ajak és nyelvzsibbadást, mely nem feltétlen a halál előszele, de akár kezdeti jele lehet egy komolyabb mérgezésnek.

Egyetlen gömbhal 30 ember életét olthatja ki!

Top9: paprika

A csípősséget okozó kapszaicin nagy mennyiségben halálos is lehet. Igaz, ehhez egyszerre 8 kg nagyon csípős paprikát kellene elfogyasztani.

A kapszaicin színtelen, szagtalan, kristályos vagy viaszos anyag. Lúgokban, alkoholban, éterben oldódik, de hideg vízben oldhatatlan – ezért nem segít, ha a paprika csípését vízivással próbáljuk enyhíteni. Csípősnek azért érezzük, mert ingerli a szájban lévő fájdalom- (hő-)érzékelő idegvégződéseket. Ezeket tartósan érzéketlenné teszi, ezért a rendszeres chilifogyasztók ugyanazt a paprikát kevésbé érzik csípősnek, mint a gyakorlatlanok. Fokozza az ízleléshez szükséges nyálképződést is. Elsőre irritálja a bőrt, de többszöri alkalmazása érzésteleníti a kezelt területet.

A kapszaicines kenőcsök, illetve tapaszok enyhítik a hátfájást, csillapítják a reumatoid artritisz (reumás ízületi gyulladás) és a szenzoros neuropátia (az érzékelő idegek betegsége, a cukorbetegség gyakori kísérőjelensége) tüneteit. A kapszaicines orrspray hatásos a fejfájás, migrén ellen. A kemoterápiával kezelt rákbetegek érzékeny szájnyálkahártyája gyakran begyullad; ez kapszaicines bonbonok szopogatásával orvosolható.
A kapszaicin az örökítő anyagot (a DNS-t) is védi sok karcinogén (rákkeltő) vegyület károsító hatásától, emellett serkenti a keringést és csillapítja a lázat. Néhány orvos szerint a kapszaicin véd a gyomor-, illetve a patkóbélfekélytől is. Gyógyszeralapanyagként serkenti az emésztőnedvek elválasztását, de túladagolva gyulladást okoz. Nyugtató neuropeptidek (enkefalinok és endorfinok) kibocsátására ösztönzi az agyat. A fájdalomérzékelő idegek blokkolására alkalmas gyógyszerkísérletek "alapvegyülete". Ingerlő hatása miatt könnygáz alapanyagként is hasznosítják.

Top8: burgonya

Vigyázat, ne használjunk megzöldült fiatal gumókat! Az ilyen burgonya olyan alkaloidokat (chaconin és szolanin) tartalmaz, amely mérgezést okoz. A szolaninmérgezés jele: migrén, hányinger, álmosság és láz. A burgonyacsíra fogyasztása is hasonlóan veszélyes, ezért, ha lehet, ne használjunk csírázott burgonyát – különösen babaételbe ne, vagy ha muszáj, távolítsuk el a csírát.

A kicsírázott gumókban 0,06% is lehet a mérgező alkaloidból, a csírában pedig ennél is több. Ezeket kis mennyiségben se fogyaszd!

Top7: keserű mandula

A detektívregények egyik kedvenc mérgét, ciánt tartalmaz, ettől kesernyés. A keserű mandula fogyasztása keserű íze miatt sem kellemes, nagy mennyiségben azonban akár halálos is lehet. Felnőtteknél 60, gyerekeknél 10-15 szem keserű mandula elfogyasztása okozhat ciánmérgezést. A benne található amigdalin ugyanis nem más, mint a toxikus ciánglikozid, mely enzimatikus hatásra ciánhidrogénre, cukorra és benzaldehidre bomlik.

Mérgező hatása azon alapul, hogy a citokrómoxidáz nevű enzimet gátolva bénítja a szövetek oxidációs folyamatait, így a megfelelő oxigénkínálat ellenére is végső soron a sejtek fulladásához vezet. A keserűmandulából olajat sajtolnak, melyet a kozmetikumok előállításánál használnak előszeretettel.

Top6: alma

Már Hófehérkének is a torkán akadt, de gonosz mostoha sem kell a mérgezéshez, csak rengeteg lenyelt almamag. Egy ember egycsészényi almamag elfogyasztása után ciánmérgezésben vesztette életét.

Egyes számítások szerint viszont több ezer almamag elrágcsálása szükséges ahhoz, hogy a nem kívánt hatás bekövetkezzék. Ha az almamagnál a 300 ppm ciánhidrogén tartalmat használjuk fel a letális dózis kiszámítására, akkor kb. 5000 - 7000 db almamag lenne szükséges 50 mg ciánhidrogén előállítására.

A madárbirs almatermésénél főleg a terméshúsban raktározódnak a ciánogén vegyületek, kisebb mértékben a magvakban. A termés ciánglikozid tartalmával végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a felszabaduló ciánhidrogén mennyisége különböző és a termés érettségétől függ. Veszélyesnek tartják a 20 mg ciánhidrogén/100 g friss termés koncentrációt, azonban a számított értékek ez alatt vannak. 15 kg-os gyermeknél 80 termés elfogyasztása még mérgezést nem okozó mennyiségnek számít. Ez az eredmény összhangban van a különböző Toxikológiai Központok adataival, mely szerint komoly mérgezés a madárbirsnél nem fordult elő.

A cikk a reklám után folytatódik

Top5: sárgabarackmag

A nemesített sárgabarack esetében gyermekeknél 20, felnőttnél 40 mag elfogyasztása mondható veszélyesnek, 60 mag halálos is lehet.

A sárgabarackmag 8 százalék amigdalint tartalmaz, 40 százalék zsíros olaj, szénhidrtátok és 1 százalék ásványi anyag mellett, ezenkívül egy új vitamint pangamsavat, utóbbi a meningitis (agyhártyagyulladás) egyik formájának kezelésében bizonyult eredményesnek. Sárgabarackmag mérgezést főleg gyermekeknél írtak le. Rubino és Davidoff (1979) 20-40 sárgabarack-mag elfogyasztása után fellépő súlyos ciánmérgezésről számoltak be. A sürgősségi osztályra beszállított paciens esetén 3,2 mg/l cianid-koncentrációt mértek (1 mg/l feletti érték erősen mérgező). 1981-ben is hirt adtak barackmag által okozta mérgezésekről, 8 gyermek közül 1 meghalt.

Top4: vörös algával szennyezett kagyló, kagylómérgezés

A kagylók tápláléka a vörös alga, amely őket nem, de téged megmérgezhet. Akár kis mennyiségben is okozhat bénulást vagy halált.

Az ehető kagylókban a méreg az emésztőmirigyekben koncentrálódik, és mérgező hatása rendszerint néhány héten belül megszűnik. Azonban a dinoflagelláták intenzív szaporodásakor ez hosszabb is lehet és súlyos, akár halállal is végződhet. Ezért az osztrigákat és az ehető kagylókat a nyári hónapokban nem árusítják. Az elsőként kagylóból izolált, tisztított és szerkezetileg felismert méreganyag a szaxitoxin volt.

A kagylómérgezés három típusa ismert: a gyomor-bél rendszeri (gasztroenterális) tüneteket okozó kagylómérgezés, az erythemát (bőrvörösséget) okozó kagylómérgezés és a bénulásos (PSP) kagylómérgezés. Mind a háromnak meglehetősen különböző az oka, a tünetei és a felépülés prognózisa. A három közül a PSP a legsúlyosabb.

Top3: víz

Egy nő egy vízivó versenyen három óra alatt hat liter vízet tuszkolt magába, vére felhígult... A nőnél először hasogató fejfájás jelentkezett, később hányt, végül pedig belehalt a "vízmérgezésnek" nevezett tünetegyüttesbe.

A nagymértékű folyadékbevitel hatására felhígul a vér, a nátriumionok mennyisége pedig a literenkénti 135-145 millimól alá csökken: a jelenséget az orvosok hiponatrémiának nevezik.

Top2: szerecsendió

Az egyik legfinomabb fűszer, egyben akár halált is okozó hallucinogén. A szerecsendiót régebben és még jelenleg is a népi gyógyászatban analgetikumként, digesztívumként, sztomachikumként, hipnotikumként, afrodiziákumként és amenorroikumként használták, illetve használják.

A szerecsendió mértéktelen élvezete azonban kitörő verejtékezést, vizelésingert, általános rossz közérzetet, fejfájást, egyensúlyi zavarokat, hallucinációt, nevetőgörcsöt és remegést okozhat.

Top1: gyilkos galóca

Legalább 7 fajta mérget tartalmaz, így egy harapásnyi is halált okozhat belőle. Európában rokon fajaival együtt (fehér galóca, hegyeskalapú galóca) a legsúlyosabb – gyakran halálos kimenetelű – mérgezéseket okozó nagygombák közé tartozik. Kontinensünkön széles körben elterjedt, lombos- és tűlevelű fák alatt egyaránt előfordul. Termőtestei nyártól őszig jelennek meg. Kalapja leggyakrabban zöldes árnyalatú, míg lemezein és a tönkjén a fehér szín dominál.

A gyilkos galóca számtalan olyan ehető gombafajra hasonlít, amelyet Európa-szerte gyakran fogyasztanak. Hatóanyagai miatt valamennyi ismert mérgező gombafaj között is a legveszélyesebbnek számít; a gombamérgezések okozta halálesetek döntő többségével összefüggésbe hozható.

Gyakori mérgezései miatt régóta kutatják méreganyagait, amelyek nagy részét már sikerült izolálni. Ezek közül a legfontosabb összetevő az α-amanitin, ami a májat és a vesét támadja meg. Ellenszere egyelőre nem ismert.
A saját gyűjtésű vagy vásárolt gombát feltétlen vigyük el gombavizsgálatra, amit magánszemélyeknek bármelyik piacon ingyen elvégeznek!

Kapcsolódó kifejezések: mérgező ételek  top10 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!