Közétkeztetésben dolgozó séf nyerte a „Főzz másképpen!” receptversenyt!
Kategória: Táplálkozás Készült: 2019. november 26. kedd, 16:14 Írta: drinfo.hu
Pákozdi Norbert séf nyerte meg a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Kor Kontroll Társaság receptversenyét. Az okleveleket a két társaság elnöke: Dr. Halmy Eszter és B. Király Györgyi adta át a MET XXVII. kongresszusán Budapesten.
A kongresszuson elhangzott, hogy 2030-ra 3.3 milliárd lesz az elhízottak, vagy túlsúlyosok száma világszerte, a túlsúlyosság Európa egyes országainak teljes lakosságát érintheti. A magyar felnőtt lakosság 70%-a túlsúlyos vagy elhízott, a trend sajnos növekedést mutat. Mivel az OECD kimutatása szerint Magyarország Európa legelhízottabb nemzete, vélhetően vonatkozik majd ránk a prognózis, ha nem próbáljuk meg biztosítani az elhízott betegek méltányos és igazságos egészségügyi ellátáshoz történő hozzáférését, valamint divattá tenni az egészséges étkezést és a mozgást.
Ezért írta ki a két társaság immáron negyedszer hagyományostól eltérő receptversenyét a testsúlymegőrző, testsúlycsökkentő receptek ismerőinek és használóinak, akik testsúlyuk rendezésével hozzájárulnak a túlsúlyhoz és az elhízáshoz társuló betegségek megelőzéséhez, vagy visszafordításához!
A „Főzz másképpen!” receptversenyre 119 pályázat érkezett Miskolcról, Debrecenből, Orosházáról, Békéscsabáról, Szegedről, Kecskemétről és persze kistelepülésekről is. A verseny idei nyertese a közétkeztetésben dolgozik. 40.000 gyermek és felnőtt étkeztetéséről gondoskodnak, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szokásokat erősítenek, mennyire egészséges ételeket tesznek fogyasztóik elé. A 2.helyezett 150 kilóról indult, és amikor már nem volt képes egy zöld-lámpányi idő alatt átérni az úttesten radikális életmódváltásba kezdett. Több mint 50 kilót fogyott, biciklizik, fut és dietetikusa tanácsai alapján a maga által továbbfejlesztett recepteket használja hétköznapjaiban. A remek receptek beküldői között ott vannak a nagymamák, háziasszonyok, újságírók, de megjelennek a szakma képviselői: dietetikusok, táplálkozástudományi szakemberek, személyi edzők, háziorvosok is.
A 10 nyertes pályázó és receptjük
- 1. Pákozdi Norbert a Gasztvitál kiemelt séfje (Budapest)
Sertésszűz zöldfűszeres kéregben káposztás burgonyaropogóssal, édesköményes céklasalátával - 2. Vágvölgyi Tamás életmódváltó (Budapest)
Okospogácsa - 3. Bahul Krisztina újságíró- szociológus (Miskolc)
Póréhagymás kókusztejszínes busa, sült gyökérzöldségekkel, hajdinával és fermentált répa/zellerrel - 4. Honfi Bernadett dietetikus és közgazdász (Budapest)
Sütőben sült reform töltött-káposzta - 5. Raj Regina egészségfejlesztő, edző (Budapest)
Fitt vagdalt céklaágyon - 6. Starkné Szabó Eszter dietetikus (Budapest)
Sajtos kölesropogós mentás zöldborsókrémmel és friss salátával - 7. Forján Petra táplálkozási és mozgás tanácsadó (Gyula)
Zabfasírt sült céklával és sütőtökkel - 8. Dr. Peresa Magdolna háziorvos (Budapest)
Lazac bohémia - 9. Mészáros László és Mészáros Tünde (Orosháza)
Csicsókapüré (mártogatós) zeller chipsszel, vagy párolt zöldségkörettel, kukoricadarába forgatott ponttyal - 10. Balogh Györgyi pénzügyi tervező (Budapest)
Citromos-almás Zabálom
A recepteket a Kor Kontroll Társaság és a Magyar Elhízástudományi Társaság portáljain tesszük közzé!
Forrás: Kor Kontroll Társaság