Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

Taplraesett járőrök az immunrendszerben

Taplraesett járőrök az immunrendszerbenBonni kutatók létfontosságú, immunrendszerünket szabályozó mechanizmust fedeztek fel - írja a Nature. Éhezés és fizikai megterhelés hatására energiaraktáraink kiürülnek, az inzulin mennyisége csökken, ennek hatására antimikrobás hatású anyagok aktiválódnak, melyek a kórokozók falát elbontva semlegesítik azokat.

Immunrendszerünk a fertőző betegségek leküzdésében fontos szerepet játszik: nehéztüzérségként hatékonyan veri vissza a betolakodókat. Ezzel egy időben azonban védelmi rendszerünk károsítja saját szöveteinket is.

A krónikus gyulladások jelentik a szervezet a másodlagos védelmi vonalát, mely igen lényeges, mivel a külvilággal való határfelületeinken (tüdő, bőr) több trillió baktérium él. Közülük legtöbben évmilliók óta jó szomszédságban vagyunk, ez az együttélés számunkra is több fontos anyagot biztosít.

Persze a baktériumok közt vannak bajkeverők is, melyek betegségeket okoznak, ám ekkor a klasszikus védekezőrendszertől teljesen független, inzulin által szabályozott jelátviteli folyamat indul be. A Bonni Egyetem LIMES Intézetének kutatói ezt igazolták gyümölcslégyben és emberi szövetekben.

A cikk a reklám után folytatódik

A táplálkozás direkt hatásai

A nap minden percében történik ilyen, s direkt módon függ tápláltsági állapotunktól - mondja Michael Hoch, a LIMES professzora.

Számos betegségben (cukorbetegség és kövérség) fokozott kalóriabevitel figyelhető meg, ezek gyulladással, az immunrendszer károsodásával társulnak. Eredményeink új kiindulási pontot adnak ezen betegségek jobb megértéséhez - fűzi hozzá Joachim Schultze professzor, a LIMES kutatója.

Jelenleg a kalóriabevitel és az átlagos élettartam összefüggéseit vizsgáljuk: állatokban igazoltuk, hogy a kalóriabevitel csökkentése növeli az élettartamot - jegyzi meg Hoch professzor.

Kép: shutterstock©

© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!