Ma Lukács napja van. Holnap Nándor napja lesz.
A+ A A-

Főzz másképpen! ...avagy miért írtuk ki országos receptversenyünket?

fozz maskeppen 2018Az elhízás népbetegség Magyarországon. A legfrissebb OECD jelentés szerint a magyarok Európa legelhízottabb nemzete; a 15 év felettiek 30 százaléka elhízott, és sajnos világszinten is a negyedik helyen állunk.

Előrejelzés: 2025-re 369 ezer lesz a túlsúlyos vagy az elhízott gyerekek száma!

Ráadásul már most minden negyedik-ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, vagyis az elmúlt húsz évben megháromszorozódott a túlsúlyos gyerekek száma hazánkban. Ennek következtében már a gyerekek körében is egyre gyakoribb a magas vérnyomás és a cukorbetegség, ami azelőtt csak a felnőttekre volt jellemző.

Az Egészségügyi Világszervezet már 1998-ban krónikus visszatérő betegségnek nyilvánította az elhízást, így semmiképpen nem tekinthető csak esztétikai kérdésnek. A fenti rémisztő statisztikát pedig kiegészíthetjük azzal, hogy az elhízás számos krónikus betegség előidézője is egyben, így önálló kockázati tényezője. A vele együtt járó társbetegségek (szív-érrendszeri betegségek, hipertónia, 2-es típusú diabétesz, kóros lipidanyagcsere-, valamint egyes daganatos betegségek) kezelése csillagászati összegekbe kerül, nem beszélve a családi tragédiákról.

Az elhízás megelőzése egészségünk, életminőségünk, munkaképességünk, sőt mentális állapotunk szempontjából is alapvető, ugyanakkor a népegészségügy helyzete (mortalitási és morbiditási mutatóink) szempontjából sem elhanyagolható. A túlsúly és az elhízás kialakulásában, megelőzésében és kezelésében a kiegyensúlyozott táplálkozás elsőrendű fontosságú. Korunk táplálkozási szokásait kóros mennyiségű és kóros összetételű tápanyagfelvétel jellemzi. Rohanó életmódunk magába foglalja a rohamos étkezést és a pluszkalóriákra épülő táplálkozást, amely ellen kellő mértéktartással, tudatos étrendtervezéssel, főzési alapismeretek elsajátításával vehetjük fel a küzdelmet.
Ezért fogta meg egymás kezét egy civil és egy szakmai szervezet, a Kor Kontroll Társaság és a Magyar Elhízástudományi Társaság, és írtuk ki a „Főzz másképpen! receptversenyt”, amivel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ételeket kell fogyasztani az elhízás megelőzéséhez!

DiabFórum magazin

Hogy milyen ételeket érdemes főzni és enni, mivel pályázhatnak?

Pályázhat mindenki, aki tenni szeretne azért, hogy ne rakódjanak ránk a plusz kilók, és ismer olyan recepteket, amelyek testsúlymegőrzők, vagy ami még jobb, testsúlycsökkentők. Olyan ételek receptjeit keressük, melyek segítséget nyújthatnak a testsúly normalizálásához, így a már kialakult betegségek, például a diabétesz egyensúlyban tartásához, valamint a testsúly rendezésével a betegségek megelőzéséhez is!
Pályázati kiírásunkat a Kor Kontroll Társaság portálján olvashatják »

Tavalyi receptversenyünket egy komarnói gasztroblogger nyerte (30 kilót dobott le magáról saját receptjeivel), de a legjobb tíz közé a dietetikus, az adminisztrátor, az óvónő és a nagymama is bekerült. Reméljük indokaink az Ön érdeklődését is felkeltik! November 20-ig várjuk a legfinomabb és a legegészségesebb ételek receptjeit, hogy megismerhessük és közzé tehessük azokat!
A pályázatokat a következő emailre várjuk: receptverseny@korkontrolltarsasag.hu

Kapcsolódó kifejezések: Főzz másképpen!  receptverseny 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!