Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

A férfiaknak is lehetnek étkezési zavaraik

A férfiaknak is lehetnek étkezési zavaraikAnnak ellenére, hogy az olyan étkezési zavarok, mint az anorexia, a bulimia és a kényszerevés általában inkább a nőket érintik, a Priory kórház adatai szerint a probléma egyre gyakrabban fordul elő férfiak körében is.

Az NHS Információs Központ adatai szerint az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 700000 férfi szenved étkezési zavaroktól, köztük olyan hírességek is, mint Dennis Quaid, Billy Bob Thornton (anorexia) és Elton John (bulimia).

A Priory szakértői szerint a legtöbb bulimiás és anorexiás férfi azért nem kér egészségügyi segítséget, mert szégyellik betegségüket, mondván, hogy ilyen problémáik csak nőknek vannak.

Dr. Alex Yellowlees, a kórház egészségügyi igazgatója szerint bár az étkezési zavarok gyakrabban jelentkeznek nőknél, a férfiak körében is jóval gyakoribbak, mint azt gondolnánk.

"A férfiaknak ugyanolyan társadalmi normáknak kell megfelelniük, mint a nőknek. A reklámok és újságok által sugallt tökéletes test elérése pedig nekik sem könnyű - magyarázza Dr. Yellowlees - Az étkezési zavaroktól szenvedő férfiak igen gyakran küzdenek önértékelési problémákkal és depresszióval."

Az étkezési zavarok nemtől független betegségek

"A másik nagy probléma, hogy sokan még mindig úgy tekintenek az étkezési zavarokra, mint kizárólagosan női betegségekre. Emiatt sok férfi kellemetlenül érezheti magát, és ezért nem kéri szakember segítségét. Nagyon fontos lenne, hogy megértsük, az étkezési zavarok nemtől független betegségek, így a férfiaknak sincs okuk szégyenkezni."

Kapcsolódó kifejezések: anorexia  bulímia 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!