Ma Eleonóra és Zelmira napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
A+ A A-

Hogyan működnek sejtszinten az omega-3 zsírsavak?

omega 3uA Proceedings of the National Academy of Sciences legfrissebb számában megjelent vizsgálat állatkísérletes modellben arra kereste a választ, hogy hogyan működnek az egészség szempontjából oly nagyra tartott omega-3 zsírsavak.

Régóta ismert, hogy a halolajban nagy mennyiségben jelen lévő omega-3 zsírsavak egészségesek a szív- és érrendszer számára, de a gyulladásos betegségek, például az ekcéma, illetve az ízületi gyulladás kezelésében is hatékonyan alkalmazhatóak. Mindazonáltal a kedvező hatás pontos mechanizmusát idáig nem tárták fel. A Kaliforniai Egyetem (San Diego) munkatársai arra keresték a választ, hogyan működnek sejtszinten az omega-3 zsírsavak.

Edward A. Dennis professzor és munkatársai sejttenyészetben tartott, egér eredetű falósejteket (makrofágok) etettek háromfajta zsírsavval: eikozapentánsavat (EPA), dokozahexánsavat (DHA) és arachidonsavat (AA) alkalmaztak. Az előbbi kettő többszörösen telítetlen omega-3 zsírsav, mely nagy mennyiségben a halolajban fordul elő, míg az arachidonsav telítetlen omega-6 zsírsav, mely igen elterjedt élelmiszeri összetevő. A szóban forgó zsírsavak eszenciálisnak minősülnek, vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani, a szükségletet külső forrásból kell pótolni. Nagy mennyiségük azonban a sejtekre mérgező hatással van.

A telítetlen zsírsavak általában a sejtmembránban vannak jelen, és felszabadulásuk szerepet játszik a gyulladásos válaszban, mely immunológiai hatásra, fizikai sérülésre, vagy kórokozók miatt jön létre. Ugyanakkor a krónikus gyulladás igen kártékony lehet, hiszen szerepet játszhat számos betegség, például a cukorbetegség, illetve a rák kialakulásában.

A cikk a reklám után folytatódik

A makrofágokat omega-3 zsírsavakkal kezelve a kutatók felfigyeltek arra, hogy azok gátolják a ciklooxigenáznak (COX) nevezett gyulladásos jelátviteli mechanizmust – a jelenség igen hasonlónak bizonyult az aszpirin hatásához, mely a COX-2-t célozva csökkenti a fájdalmat és a gyulladást. Ugyanakkor az omega-3 zsírsavak nem befolyásolták a másik útvonal, a lipoxigenáz (LOX) működését, mely a gyulladásos folyamat beindításában jeleskedik, és serkentették a gyulladásgátló reszolvinok termelését.

A kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy hagyományos gyulladásgátlókkal kombinálva a halolaj nem várt hatásokat produkálhat.

Kapcsolódó kifejezések: halolaj  omega-3  omega-3 zsírsavak 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!